Dan Europe: Proslava 65 godina mirne suradnje

Logotip Dan EuropeSutra, 9. svibnja, diljem EU-a slavi se Dan Europe. Ove godine obilježavamo 70. godišnjicu završetka Drugog svjetskog rata i 65. obljetnicu Schumanove deklaracije. Komisija je danas donijela izvješće o važnim europskim izborima održanima 2014. osvrćući se na prvu kampanju s vodećim kandidatima iz europskih političkih stranaka.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je povodom Dana Europe:

Europska unija nastala je nakon strašnog rata, a mi i dalje živimo u svijetu koji je nepredvidiv. Stoga su riječi Roberta Schumana još su i danas aktualne. Želim Europu koja je u centru zbivanja, Europu koja ide naprijed, koja štiti svoje građane, njihove interese, koja je uzor drugima.

Prvi potpredsjednik Komisije Frans Timmermans, koji će sudjelovati u raspravi o stanju Unije na Europskom sveučilišnom institutu u Firenci, izjavio je:

Vjerujem u Europu jer je ona i dalje najbolji odgovor na izazove s kojima se suočavamo u svijetu. Ova Komisija želi imati još aktivniji odnos s građanima u njihovim državama i želi čuti njihove brige iz prve ruke. Stoga sam zadovoljan što mnogi moji kolege predstavljaju Komisiju na proslavama povodom Dana Europe diljem Unije.

U obilježavanju obiju važnih obljetnica Komisiju na brojnim događajima na euro i nacionoj razini predstavljaju njezini povjerenici i osoblje. Komisija će otvoriti svoja vrata javnosti od 10.00 do 18.00 sati. Na 25 štandova bit će predstavljene različite glavne uprave strukturirane oko 5 prioritetnih tema: radna mjesta, rast i investicije; energetska unija i okoliš; jedinstveno digitalno tržište; EU u svijetu i Europska godina za razvoj; Unija koja radi za svoje građane.

Ostali događaji povezani s Danom Europe uključuju dane otvorenih vrata u predstavništvima EU-a u državama članicama, dijaloge s građanima te kulturne događaje kao što su koncerti, plesne izvedbe, tržnice hrane, izložbe ulične umjetnosti i filmski festivali. Na izložbi EXPO 2015., koja se održava u Milanu, visoka predstavnica/potpredsjednica Federica Mogherini i predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz sudjelovat će u dijalogu s građanima.

Informacijski centar Europe Direct Zadar obilježavanje Dana Europe, održat će se u subotu 9. svibnja, s početkom u 10 sati na Narodnom trgu, gdje će kroz kviz i neformalan razgovor moći dobiti više informacija o Europskoj uniji te uživati u koncertu Elene Stelle.

Prvi Dan Europe od kada je nova Komisija preuzela dužnost ujedno je i prilika za Komisiju da objavi svoje izvješće o europskim izborima održanima 2014. Odabir kandidata za predsjedanje Komisije, koji su obavile glavne političke stranke u Europi, bio je novi korak prema demokraciji na europskoj razini čiji je ishod taj da je Europski parlament odabrao Junckera za predsjednika Komisije i čitavu Komisiju na temelju jasnog političkog programa.

Dodatne informacije o obilježavanju DANA EUROPE u Zadarskoj županiji