Digitalni brunch #JačiZajednoEU o stanju Europske unije

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj u suradnji s nezavisnim regionalnim magazinom Netokracija i Predstavništvom Europske Komisije u Hrvatskoj organizira online raspravu – digitalni brunch o stanju Europske unije i njenoj budućnosti u srijedu, 16. rujna u 12 sati.

U panel raspravi, koju moderiraju Mia Biberović i Ivan Brezak Brkan iz Netokracije, sudjeluju  stručnjaci iz ekonomije, IT-a, startupa i poslovanja: suosnivačica i direktorica startup-a AIRT za umjetnu inteligenciju Hajdi Ćenan, lifestyle influencerica i autorica bloga Under Dreamskies Mija Dropuljić, doktor političke ekonomije i suosnivač tvrtke Oraclum Intelligence Vuk Vuković, osnivač i direktor tvrtke Agrivi za digitalnu poljoprivrednu strategiju Matija Žulj, te politički komentator Višeslav Raos s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu. Sudionici će, netom nakon govora i rasprave o stanju Unije u Europskom parlamentu, ponuditi svoja viđenja o temama o kojima se raspravljalo te o tome kako bi planovi EU-a mogli utjecati na budućnost u Hrvatskoj.  Tijekom rasprave bit će prikazane video-poruke hrvatskih europarlamentaraca Tomislava Sokola (EPP), Željane Zovko (EPP), Predraga Freda Matića (S&D), Valtera Flege (Renew Europe) i Ruže Tomašić (ECR) o njihovim prioritetima tijekom prve godine mandata u novom sazivu Parlamenta. Događanje završava pitanjima publike.

Digitalni brunch možete pratiti uživo i postavljati pitanja u komentarima na Facebook stranici Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj i putem Zoom poveznice https://zoom.us/j/96610928570?pwd=a3RVOCs1N3kxWjhPRXhQdzc4M3ZyUT09  (opcija Join a meeting, ID: 966 1092 8570 Lozinka: 115956; ukoliko želite video i audio snimku, koristite opciju Recording).

Tradicionalna godišnja rasprava o stanju Europske unije (#SOTEU) održat će se u razdoblju kada EU prolazi kroz jednu od najtežih godina u svojoj povijesti, dok pandemija koronavirusa i dalje negativno utječe na sve aspekte društva. Vrijeme je dalekosežnih promjena jer i europsko i globalno gospodarstvo još trpe posljedice mjera ograničenja. Stoga se očekuje da će tijekom govora o stanju Unije u srijedu ujutro u Europskom parlamentu predsjednica Komisije Ursula von der Leyen staviti naglasak na teme gospodarskog oporavka, klimatskih promjena, nezaposlenosti mladih i migracijskih pravaca. U raspravi koja će uslijediti, eurozastupnici će reagirati na njen govor, ocijeniti rad Komisije u proteklih godinu dana i iznijeti svoja stajališta o glavnim izazovima za narednu godinu, uključujući posljedice pandemije COVID-19, borbu protiv klimatskih promjena i digitalizaciju europskog društva.