EFSI u Hrvatskoj – 50milijuna eura garancija za financiranje poduzeća

efsi_HBOREuropska investicijska banka (EIB) financijskim jamstvima od 50 milijuna eura podupire HBOR (HRVATSKU BANKU ZA OBNOVU I RAZVOJ)  s ciljem financiranja MidCap ( srednje kapitaliziranih poduzeća s najmanje 250 zaposlenih) poduzeća i drugih prioritetnih projekata u Hrvatskoj. To je EIB-ova prva operacija u Hrvatskoj koja proizlazi iz Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSI).  Jamstva su  postavljena kao dio Investicijskog plana za Europu (IPE) – takozvani “Junckerov plan”.

“Vrlo sam ponosan objaviti prvu operaciju EIB-a u Hrvatskoj koja spada pod  EFSI : u godinu i pol EIB je dosegao gotovo 50 posto od konačnog cilja investicionog plana za Europu. Zahvaljujući odličnoj suradnji s HBOR-om, hrvatska srednje kapitalizirana poduzeća će imati koristi od pozitivnog  domino efekta financijske garancije “, rekao je Dario Scannapieco, EIB dopredsjednik zadužen za Hrvatsku.

Komisija Potpredsjednik Jyrki Katainen je rekao: “Današnj potpis EIB-ovog financijskog jamstva u Hrvatskoj EIB koju se finacira  u okviru Investicijskog  plana signalizra  da povećavamo zemljopisnu pokrivenost Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSI). Poboljšanje zemljopisni dosega je  EFSI-jev ključni  element u našem prijedlogu za njegovo produljenje. Nakon  pola puta u prema našem cilju  za mobilizaciju dodatnih 315 milijardi investicija € u Europi, mi smo čvrsto na pravom putu “.

“Posebno mi je drago da je HBOR prva razvojna banka u Europskoj uniji početi suradnju s EIB-om u skladu s ovim modelom. To mi daje još više zadovoljstva jer  EIB-ova pretpostavka da udio u riziku omogućiti HBOR-u povećati izravno kreditiranje i pretpostavke  rizika , što je na kraju najznačajnija korist za naše poslovne ljude “, rekao je Dušan Tomašević, HBOR predsjednik Uprave.

HrvastkaOva operacija će biti ustrojena kao instrument podjele rizika kako bi se moglo  pokriti i do 50% od kreditnog rizika povezanog s portfeljem postojećih kredita poduzećima u HBOR-u bilanci. Kao uvjet i su skladu sa sredstvima koja su na raspolaganju jamstvom, HBOR će odobravati nove kredite srednjekapitaliziranim poduzećima i drugim prihvatljivim poduzećima u iznosu do 100 milijuna eura. Predloženi jamstveni  instrument dizajniran je  kako bi se financijskim posrednicima olakšala osiguranja novih kredita.

Plan investicija za Europu fokusiran je  na jačanje europskih ulaganja za stvaranje radnih mjesta i rast. To čini tako što pametnije korištenje novih i postojećih financijskih sredstava, uklanjanje prepreka za ulaganja, pod uvjetom na vidljivost i tehničku pomoć investicijskih projekata. Investicijski plan već pokazuje rezultate. Projekti i sporazumi odobreni za financiranje u okviru EFSI-a očekuje se da će mobilizirati u ukupnim ulaganjima 154 milijarde  eura preko 27 zemalja članica, a za podršku blizu 377,000 malim i srednjim poduzećima.

Dana 14. rujna 2016. godine, Komisija je predložila produljenje EFSI povećanjem sredstava i njegovo trajanje.


Više informacija

 Plan ulaganja

Investicijski plan za Europu

Projekti U Hrvatskoj

Kako se prijaviti za financiranje EIB