EU proračun za 2016. – zapošljavanje, rast, migracije i globalno djelovanje

Komisija je danas predložila proračun EU-a za 2016. sa sredstvima za plaćanje u visini od 143,5 milijardi EUR što će se upotrijebiti za oporavak europskoga gospodarstva i za poboljšanje životnih uvjeta u Europi i izvan nje.

Sredstva će se uložiti u poticanje inovacija, otvaranje radnih mjesta, pomoć pri uklanjanju razlika među državama članicama i regijama, učinkovitije upravljanje migracijama i daljnje jačanje uloge EU-a na svjetskoj sceni. Prijedlog uključuje i doprinose Europskom fondu za strateška ulaganja (EFSU), središnjem elementu Plana ulaganja za Europu. Današnji nacrt bit će proslijeđen Europskom parlamentu i državama članicama EU-a, koji će zajednički odlučiti o konačnom proračunu.

Potpredsjednica Europske komisije Kristalina Georgieva, nadležna za proračun i ljudske resurse, izjavila je: S obzirom na trenutačnu gospodarsku situaciju važnije je nego ikada mudro upotrijebiti novac poreznih obveznika. Proračun za 2016. namijenjen je gospodarskom oporavku na temelju ulaganja za rast i zapošljavanje te pružanja pomoći u upravljanju vanjskim izazovima, kao što je migracija. Pokušavamo ispuniti najhitnije potrebe u Europi i cilj nam je ostvariti najbolje moguće rezultate.

Poticanje zapošljavanja, rasta i ulaganja

Glavna obilježja nacrta proračuna EU-a za 2016. uključuju sljedeće:

  • gotovo je polovina proračuna (66,58 milijardi EUR) namijenjena poticanju rasta, zapošljavanja i konkurentnosti
  • programima kao što je Instrument za povezivanje Europe (1,67 milijardi EUR u 2016.) podržavaju se politički prioriteti Europske komisije, primjerice energetska unija i jedinstveno digitalno tržište
  • iznos od 1,8 milijardi EUR (30 % više nego u 2015.) namijenjen je europskom programu za financiranje obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta Erasmus+, zahvaljujući kojem će više od 4 milijuna ljudi primiti pomoć za rad i učenje diljem EU-a u razdoblju 2014. – 2020.
  • povećanje konkurentnosti istraživanjem i inovacijama zahvaljujući programima poput Obzora 2020. (10 milijardi EUR u 2016., 11,6 % više nego u 2015.)
  • iznos od 2 milijarde EUR u obvezama i 500 milijuna EUR u plaćanjima za jamstveni fond EFSU-a kako bi se potaknula ulaganja za Europu u vrijednosti od 315 milijardi EUR. Europski parlament i države članice trenutačno pregovaraju o Uredbi o EFSU-u, uključujući i pitanja povezana s proračunom nove ulagačke strukture
  • ukupni iznos od 42,86 milijardi EUR za poljoprivrednike.

Suočavanje s novim izazovima u Europi i izvan nje

Za suočavanje s izazovima u području migracija stavit će se na raspolaganje više sredstava. Proračunom se podržava Europska migracijska agenda koja je predstavljena početkom mjeseca, uz dodatna sredstva za operacije Triton i Posejdon, pojačanu pomoć za hitne intervencije graničnim državama članicama, financijska sredstva za program preseljenja na razini EU-a i jačanje agencija kao što su FRONTEX i Europski potporni ured za azil (EASO). Iznos od 833 milijuna EUR za 2016. namijenjen je Fondu za azil, migracije i integraciju (AMIF) i Fondu za unutarnju sigurnost (ISF), dvama glavnim izvorima financiranja mjera u okviru politike EU-a u području migracija i sigurnosti.

Proračunom EU-a reagira se i na nova zbivanja u europskom susjedstvu i u drugim dijelovima svijeta. Na raspolaganju je 9,5 milijardi EUR (+ 28,5 %) za potporu EU-u da reagira u slučaju vanjskih kriza, primjerice u Ukrajini i Siriji, te da pruži humanitarnu pomoć osobama kojima je potrebna. Europski instrument za susjedstvo (ENI) i Instrument za razvojnu suradnju (DCI) bit će povećani na 2,1 milijardu EUR (+ 34 %) odnosno na 2,7 milijardi EUR (+ 27 %).

Više: IP-15-5046