EUROBAROMETAR: Europljani očekuju više djelovanja Europske unije na području terorizma i nezaposlenosti

Europljani očekuju više djelovanja Europske unije u nizu područja, s tim da na popisu prednjače terorizam, nezaposlenost i zaštita okoliša, pokazuju rezultati ispitivanja.

Na pitanje treba li Europska unija djelovati više ili manje u 15 različitih političkih područja, od gospodarske politike do migracija i ravnopravnosti spolova, većina ispitanika (više od 50 posto) odgovorila je da želi više djelovanja na europskoj razini, kažu rezultati Eurobarometra Europskog parlamenta.

Borba protiv terorizma, nezaposlenosti i za zaštitu okoliša tri su područja po pitanju kojih se najmanje tri četvrtine ispitanika slaže da je potrebna intervencija na razini EU-a.

Percepcija se mijenja

Na temeljnim područjima kao što su sigurnost, migracije i tržište rada, sve više Europljana smatra da su zajedničke akcije na razini Europske unije nedostatne, ali zadovoljstvo raste.

Što se tiče borbe protiv terorizma, 32 posto ispitanika smatra da je EU učinio dovoljno, što je više nego u travnju 2016. (kad je isto smatralo 23 posto ispitanika), dok 57 posto smatra da je djelovanje nedostatno, što je manje od 69 posto u 2016.
Po pitanju migracija, 26 posto smatra da je EU učinio dovoljno, za razliku od 19 posto 2016., dok 58 posto smatra da je zajedničko djelovanje nedostatno, što je manje nego 66 posto u 2016.
Da je EU učinio dovoljno po pitanju nezaposlenosti smatra 29 posto ispitanika, što je više od 23 posto u 2016., dok 59 posto smatra da je zajedničko djelovanje još uvijek nedostatno, što je manje nego 69 posto u 2016.

Što se tiče drugih područja, kao što su ravnopravnost spolova, energetika, industrijska politika i poljoprivreda, više ljudi smatra djelovanje EU-a dostatnim, nego nedostatnim.

Rezultati se značajno razlikuju po zemljama. Primjerice, što se tiče borbe protiv nezaposlenosti, 27 posto ispitanika iz Češke smatra da je djelovanje EU-a nedostatno, dok se s tim slaže čak 92 posto ispitanika iz Grčke.

Zajedno u vanjskoj politici

Većina Europljana želi da države članice zajedno djeluju na međunarodnoj pozornici. Oko 7 od 10 ispitanika smatra da je zajednička politika pravi odgovor na sve veći utjecaj Rusije (71 posto) i Kine (71 posto), nestabilnost muslimanskih zemalja (71 posto) i predsjedništvo Donalda Trumpa u SAD-u (68 posto).

Hrvatska

Što se tiče rezultata za Hrvatsku, sve je više ispitanika koji se slažu da je djelovanje na razini EU-a dostatno, naročito u područjima zaštite vanjskih granica i borbe protiv terorizma. Preko 60 posto smatra da je djelovanje nedostatno što se tiče borbe protiv nezaposlenosti te se čak 82 posto ispitanika iz Hrvatske slaže da na tom području EU treba učiniti više. Za ostale rezultate pogledajte izvješće za Hrvatsku na strani 66.

Rezultati su obavljeni 18. rujna dok je ispitivanje odrađeno u travnju 2018. za Europski parlament te se nastavlja na izvješće objavljeno u svibnju.