Europska komisija istražuje Google i Android

Google inqueiryKomisija tvrdi da Google sustavno stavlja vlastitu uslugu uspoređivanja cijena u povoljniji položaj; pokreće i istragu o Androidu. 

Europska komisija uputila je Googleu obavijest o utvrđenim činjenicama u kojoj se tvrdi da je taj poduzetnik zloupotrijebio vladajući položaj na tržištima za opće usluge pretraživanja interneta u europskom gospodarskom prostoru (EGP) jer je na svojim stranicama s općim rezultatima pretraživanja sustavno stavljao u povoljniji položaj vlastiti proizvod za uspoređivanje cijena. Preliminarno stajalište Komisije jest da se takvim postupanjem krše protumonopolska pravila EU-a jer se potiskuje tržišno natjecanje i šteti potrošačima. Upućivanjem obavijesti o utvrđenim činjenicama ne prejudicira se ishod istražnog postupka.

Komisija je službeno pokrenula i zaseban protumonopolski istražni postupak u vezi s Googleovim postupanjem u pogledu operacijskog sustava za mobilne uređaje Android. Istražni postupak bit će usredotočen na pitanje je li Google sklapao sporazume protivne pravilima tržišnog natjecanja te je li zloupotrijebio mogući vladajući položaj u području operacijskih sustava, aplikacija i usluga za pametne mobilne uređaje.

„Komisija primjenjuje protumonopolska pravila EU-a kako bi osigurala da poduzetnici koji posluju u Europi, neovisno o mjestu njihova poslovnog nastana, potrošačima u Europi na umjetan način ne uskraćuju najširi mogući izbor i ne potiskuju inovacije”, izjavila je povjerenica zadužena za politiku tržišnog natjecanja Margrethe Vestager.

„U slučaju Googlea zabrinjava nas mogućnost da je taj poduzetnik davao nepravednu prednost vlastitoj usluzi uspoređivanja cijena, kršeći tako protumonopolska pravila EU-a. Google sada ima priliku uvjeriti Komisiju u suprotno. Međutim, ako se istražnim postupkom potvrde naše sumnje, Google će se morati suočiti s pravnim posljedicama i promijeniti način poslovanja u Europi.”

„Pokrenuli smo i službeni protumonopolski istražni postupak u vezi s Googleovim postupanjem u pogledu operacijskih sustava, aplikacija i usluga za mobilne uređaje. Pametni telefoni, tabletna računala i slični uređaji imaju sve važniju ulogu u svakodnevnom životu mnogih građana. Stoga želimo zajamčiti slobodan razvoj tržištâ u tom području te bilo kojem poduzetniku onemogućiti nametanje ograničenja protivnih pravilima tržišnog natjecanja.”

Uspoređivanje cijena

Proizvodi za uspoređivanje cijena potrošačima pri kupnji na internetu omogućuju pretraživanje proizvoda koji se nude na različitim web-mjestima i usporedbu cijena koje nude različiti trgovci. Preliminarni zaključak na temelju istražnog postupka Komisije pokrenutog u studenome 2010. jest da Google na svojim stranicama s općim rezultatima pretraživanja sustavno stavlja u povoljniji položaj vlastiti proizvod za uspoređivanje cijena (trenutačno poznat pod nazivom „Google Shopping”). Tako se, na primjer, rezultati iz usluge Google Shopping prikazuju na istaknutijem mjestu na zaslonu. Google tako može na umjetan način preusmjeriti promet s konkurentskih usluga uspoređivanja cijena te ometati njihovo slobodno natjecanje na tržištu. Komisiju zabrinjava mogućnost da se korisnicima nužno ne prikazuju najrelevantniji rezultati pretraživanja, čime se šteti potrošačima te potiskuju inovacije. Preliminarno stajalište Komisije jest da bi se Google, kako bi ispravio neprimjereno postupanje, morao odnositi jednako prema vlastitoj usluzi uspoređivanja cijena i prema konkurentskim uslugama. Google sada ima mogućnost u roku od deset tjedana odgovoriti na tvrdnje Komisije i potom zatražiti službeno saslušanje. Komisija smatra da su prethodni prijedlozi za preuzimanje obveza koje je dostavio Google u cjelini nedostatni za rješavanje navedenih problema s narušavanjem tržišnog natjecanja.

Dodatne informacije o obavijesti Komisije o utvrđenim činjenicama u vezi s uspoređivanjem cijena dostupne su ovdje .

Android

Od 2005. Google predvodi razvoj operacijskog sustava za mobilne uređaje Android. Android je sustav otvorenog koda, što znači da su njegova uporaba i razvoj svima slobodno dostupni. Većina proizvođača pametnih telefona i tabletnih računala koristi se operacijskim sustavom Android u kombinaciji s aplikacijama i uslugama čiji je vlasnik Google. Ti proizvođači sklapaju sporazume s Googleom kako bi dobili pravo da na svoje uređaje s operacijskim sustavom Android instaliraju Googleove aplikacije. Detaljni istražni postupak Komisije usredotočit će se na pitanje je li Google prekršio protumonopolska pravila EU-a ometanjem razvoja konkurentskih operacijskih sustava, aplikacija i usluga za mobilne uređaje te njihova pristupa tržištu na štetu potrošača i proizvođača inovativnih usluga i proizvoda.

Dodatne informacije o službenom istražnom postupku Komisije u vezi s Googleovim postupanjem u pogledu operacijskog sustava za mobilne uređaje Android dostupne su ovdje .

Kontekst

Komisija nastavlja već pokrenut službeni istražni postupak u skladu s protumonopolskim pravilima EU-a koji se odnosi na druge aspekte Googleova postupanja u EGP-u, uključujući stavljanje još nekih specijaliziranih usluga pretraživanja u povoljniji položaj na Googleovim stranicama s općim rezultatima pretraživanja te problem kopiranja konkurentskih web-sadržaja (tzv. „scraping”), isključivog prava oglašavanja i neopravdanih ograničenja za oglašivače.

Više: IP-15-4780