Europska komisija podržavanje postignutog sporazuma o revidiranom Protokolu o Irskoj/Sjevernoj Irskoj i revidiranu političku deklaraciju

Europska komisija danas je preporučila Europskom vijeću (članak 50.) da podrži sporazum postignut na razini pregovarača o Sporazumu o povlačenju, uključujući revidirani Protokol o Irskoj/Sjevernoj Irskoj, te da podrži revidiranu političku izjavu o okviru za buduće odnose EU-a i Ujedinjene Kraljevine. Komisija također preporučuje da Europski parlament da svoju suglasnost za taj sporazum. To se nadovezuje na intenzivne pregovore između pregovarača Europske komisije i Ujedinjene Kraljevine koji su se odvijali tijekom proteklih nekoliko dana.

Revidiranim Protokolom osigurava se pravno izvedivo rješenje kojim se izbjegava tvrda granica u Irskoj, štiti cjelovitost otočnog gospodarstva i Sporazum sklopljen na Veliki petak u svim njegovim dimenzijama te štiti cjelovitost jedinstvenog tržišta. Ovo rješenje primjereno je jedinstvenim okolnostima u Irskoj u cilju zaštite mira i stabilnosti. Svi ostali elementi Sporazuma o povlačenju u suštini ostaju nepromijenjeni, u skladu sa sporazumom koji je postignut 14. studenoga 2018. Sporazumom o povlačenju stvara se pravna sigurnost u područjima u kojima je povlačenje Ujedinjene Kraljevine iz EU-a stvaralo nesigurnost: prava građana, financijska nagodba, prijelazno razdoblje barem do kraja 2020., upravljanje, protokoli o Gibraltaru i Cipru te niz drugih pitanja u vezi s povlačenjem.

Više o svemu na linku