Europska komisija predstavila novu trgovinsku i ulagačku strategiju

#Trade4All---Publication 1Europska komisija predstavila je danas novu trgovinsku i ulagačku  strategiju pod nazivom ” Trgovina za sve: prema odgovornijoj trgovinskoj i investicijskoj politici”. 

Nova strategija je u skladu s vanjskom politikom Europske unije te obuhvaća mjere kojima se želi zajamčiti da će trgovinska politika donijeti koristi za što veći broj ljudi  i zasniva se na tri glavna principa: učinkovitosti, transparentnosti i vrijednostima  Europske unije kao što su održivi razvoj, ljudska prava, pravedna i etička trgovina te borba protiv korupcije.

Ovaj novi pristup rezultat je odličnih trgovinskih rezultata Europske unije u trenutku kada više od 30 milijuna poslova ovise o izvozu izvan Europske unije, s predviđanjem se da će se 90%  budućeg globalnog rasta odvijati izvan europskih granica. Nova strategija učinit će trgovinske sporazume učinkovitijim i stvorit će više mogućnosti za stvaranje poslova u Europi. Nova  strategija  predstavlja također direktan odgovor trenutačnim intenzivnim razgovorima o trgovini koji se vode unutar Europskoj uniji, uključujući i sporazum o transatlantskoj i trgovinskoj suradnji o kojem se pregovara sa SAD- om (TTIP).

Nova strategija zahtijevat će ažuriranje programa trgovinskih pregovora koji mogu pomoći u oblikovanju globalizacije na  korist europskih građana i tvrtki. Strategija kao prioritete uključuje tekuće projekte kao Doha pregovore u sklopu Svjetske trgovinske organizacije, TTIP, EU- Japan sporazum o slobodnoj trgovini i EU – Kina investicijski sporazum. Ovom strategijom će se također otvoriti prostor za nove pregovore u okviru azijsko – pacifičke regije te omogućiti produbljivanje veza s afričkim partnerima, dobivanje mandata od zemalja članica za pregovore o slobodnoj trgovini s Australijom i Novim Zelandom, kao i moderniziranje postojećeg sporazuma o slobodnoj trgovini s Meksikom i Čileom te o carinskoj uniji s Turskom.

Više informacija možete naći na sljedećim mrežnim poveznicama:

Priopćenje

http://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2015/october/tradoc_153846.pdfpdf

Piranja i odgovori MEMO

Strategija