Europska komisija usvojila akcijski plan za prevladavanje nedostataka u hrvatskoj kontroli ribarstva

BROD ribarstvoEuropska komisija je usvojila akcijski plan koji navodi kako Hrvatska može prevladati uočene nedostatke u svom planu kontrole  ribarstva, nakon istrage nepravilnosti prošle godine. Mjere su se dogovorene  zajedno s hrvatskim vlastima i već se provode.

Prema akcijskom planu, Hrvatska će raditi na poboljšanju svoje opće kontrole  i upravljanja podacima, osiguravajući da se  podaci  provjeravaju i verificiraju. Također će modernizirati i ažurirati svoju  web stranicu i postaviti elektronski sustav za razmjenu informacija  s drugim državama članicama.

U svibnju 2015. godine, Komisija je zatražila od hrvatske administracije da pogleda u nepravilnosti koje utječu na poštivanje određenih pravila zajedničke ribarske politike EU-a. Istraga je provedena od strane hrvatskih vlasti uz sudjelovanje dužnosnika Komisije, te je proslijeđena  Komisiji u rujnu 2015. Akcijski plan razvijen s hrvatskim vlastima ima za cilj rješavanje nedostataka utvrđenih u skladu s postupkom utvrđenim u Uredbi (EZ) br 1224/2009 o kontroli ribarstva.

Akcijski planovi su učinkovit način za provedbu zajedničke ribarske politike u duhu suradnje i dijaloga. Sa svojim jasnim rokovima, kriterijima i rokovima izvješćivanja, oni omogućuju da Komisija pratiti  provedbu i napredak, a dokazano je da omogućuju ostvarivanje dobrih rezultata.


Više o…

Press izvješće

DG MARE

Uprava za Ribarstvo