Osnovne škole sudjeluju u Europska razmjena božićnih ukrasa

Ove godine,  Zadarska županija se kroz Informacijski  centar Europe Direct Zadar odazvala na sudjelovanje u projektu „European Christmas Tree Decoration Exchange“, (Europska razmjena božićnih ukrasa).

Riječ je o projektu kulturne razmjene Informacijskog centra Europe Direct  Wrexham iz Velike Britanije  u kojem sudjeluju osnovne škole iz cijele Europe. Informacijski centar Europe Direct Zadar u projektu je sudjelovao kao glavno komunikacijsko sredstvo i koordinator između škola.

Cilj projekta je da učenici škola sudionica iz 28 europskih zemalja izrade 30 tradicionalnih božićnih ukrasa kojima će  predstaviti sebe, svoj kraj, svoju povijest i kulturu te da sve to podijele sa ostalim školama u svojoj grupi. Čineći božićne ukrase i sastavljanje informacija o proslavi Božića u svom kraju, učenici će otkriti više o svojoj kulturi i tradiciji. Kroz materijale iz cijele Europe, oni će naučiti o Božiću u drugim zemljama te o mnogim drugim aspektima svake zemlje, kao što su jezik,  povijest i kultura, kao i razumijevanje onoga što znači biti građanin Europe.

Osnovne škole koje su sudjelovale u ovom projektu su Osnovna škola  Sveti Filip i Jakov, Petar Zoranić Stankovci iz Zadarske županije te Osnovna škola Lovinac iz Ličko- senjske županije.
[raw]

[/raw]

Sve škole bile su raspoređene u grupe s ostalih 29 škola iz cijele Europe.  Do 8. prosinca sve škole su  primile ukrase i informacijske pakete svojih partnerskih škola. Božićna drvca u školama su već ili će biti okićena s pristiglim ukrasima.

Drugi, i završni, dio projekta održat će se neposredno prije Božića, na integriranom danu kada će učenici predstaviti božićne tradicije ostalih zemalja, a božićno drvce biti će okićeno pristiglim ukrasima koje su izradile vrijedne ruke školaraca širom Europe.


Osnovna škola “Petar Zoranić” Stankovci

Osnovna škola Sveti Filip i Jakov

Osnovna škola Lovinac