Europske snage solidarnosti: godinu dana od početka

Godinu dana otkad je Europska komisija pokrenula Europske snage solidarnosti 42 745 mladih iz svih država članica prijavilo se za sudjelovanje. Njih 2166 započelo je s angažmanima u 1434 organizacije.

Povjerenik za proračun i ljudske resurse Günther H. Oettinger izjavio je: Mladi će raditi na ključnim projektima, steći prijatelje za cijeli život i učiniti nešto dobro za naše društvo pod znakom kvalitete Europskih snaga solidarnosti.

Povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics rekao je: Iznimno mi je drago da toliko mnogo mladih diljem Europe čvrsto vjeruje u solidarnost te da su volontiranjem, osposobljavanjem ili radom odlučni dati podršku drugima. Godinu dana nakon pokretanja Europskih snaga solidarnosti mnogi od njih već daju svoj doprinos te na taj način pružaju pomoć i nadu onima kojima je to potrebno. Sada je potrebno brzo donošenje posebne pravne osnove i proračuna za naredne godine kako bi se potencijalne koristi od Europskih snaga solidarnosti pretočile u stvarnost.

Marianne Thyssen, povjerenica za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage, dodala je: Sudjelovanje u Europskim snagama solidarnosti nije samo sjajan način iskazivanja solidarnosti, već se njime mladima omogućuje da razviju nove vještine te se stvara dodana vrijednost u životopisu pojedinca. Nadam se da će naš prijedlog za jačanje Snaga solidarnosti uskoro biti donesen kako bismo mogli dodatno povećati prilike za mlade u Europi.

Sudionici u Europskim snagama solidarnosti od njihova su pokretanja aktivni diljem Europe. Primjerice, u kolovozu 2017. prva skupina volontera Europskih snaga solidarnosti stigla je u Norciju u Italiji kako bi sudjelovala u popravljanju štete i ponovnom uspostavljanju socijalnih usluga za lokalnu zajednicu koja je godinu dana prije njihova dolaska stradala u teškim potresima. Ukupno 230 članova Europskih snaga solidarnosti do 2020. će pomagati talijanskim zajednicama pogođenima potresima. Ostali sudionici u Europskim snagama solidarnosti rade, primjerice, s mladima u nepovoljnom položaju ili s posebnim potrebama, s izbjeglicama ili starijima, od Rotterdama u Nizozemskoj do Aveira u Portugalu te u mnogim drugim mjestima u Europi.

O prijedlogu Komisije za jačanje Europskih snaga solidarnosti osiguravanjem vlastitog proračuna i pravne osnove te za širenje aktivnosti trenutačno se raspravlja u Vijeću i Europskom parlamentu. Države članice postigle su 20. studenoga 2017. neformalni dogovor u Vijeću za obrazovanje, mlade, kulturu i sport, čime se utire put za konačni sporazum s Europskim parlamentom.

Kontekst

U govoru o stanju Unije 2016. predsjednik Komisije Juncker najavio je osnivanje Europskih snaga solidarnosti kojima će se mladima od 18 do 30 godina omogućiti sudjelovanje u širokom rasponu aktivnosti solidarnosti diljem EU-a.

Europske snage solidarnosti pokrenute su dva mjeseca nakon toga s ciljem sudjelovanja 100 000 mladih do kraja 2020.

U prvoj fazi djelovanja Europskih snaga solidarnosti pokrenuto je osam različitih programa kojima se mladima pruža prilika za sudjelovanje u nizu solidarnih aktivnosti usmjerenih na rješavanje zahtjevnih situacija širom EU-a. Sudjelovanje neće koristiti samo osobnom razvoju mladih i njihovu aktivnom uključivanju u društvo i na tržište rada, nego će pridonijeti i nastojanjima nevladinih organizacija, javnih tijela i poduzeća da se nose s društvenim i drugim problemima.

Nakon spajanja volontera s organizacijama koje je započelo u ožujku 2017., stručni je dio Europskih snaga solidarnosti pokrenut u srpnju dvama projektima pod vodstvom talijanskih i francuskih javnih službi za zapošljavanje i uz potporu Europske komisije. U okviru tih projekata nude se poslovi ili pripravništvo na osnovi solidarnosti u drugoj zemlji EU-a za do 6000 mladih.

Komisija je 30. svibnja 2017. predstavila prijedlog kojim želi stvoriti čvrste temelje za Europske snage solidarnosti: predlaže da im se dodijeli proračun od 341,5 milijuna eura za razdoblje 2018. – 2020. te da se za njih uspostavi posebna pravna osnova. Uz to je Komisija predložila da se prilike za mlade još i prošire. Uz postojeće prilike za volontiranje, pripravništvo i zapošljavanje pripadnici Europskih snaga solidarnosti ubuduće bi imali priliku da organiziraju vlastite projekte solidarnosti ili da se prijave za volontiranje kao skupina.

Predsjednik Juncker je 17. studenoga tijekom radnog ručka na temu obrazovanja i kulture u Göteborgu (Švedska) pozvao čelnike EU-a na ostvarenje cilja sudjelovanja 1,5 milijuna mladih u Europskim snagama solidarnosti do 2025., za što je potrebno osigurati proračunska sredstva od 6 milijardi EUR za razdoblje 2021. – 2027.


Dodatne informacije

Stranica za prijavu na portalu Europskih snaga solidarnosti

Stranica Europskih snaga solidarnosti na Facebooku