EUROPSKI TJEDAN KRETANJA 2016

Pametna mobilnost. Snažno gospodarstvo

Europski tjedan kretanja je manifestacija posvećena održivom kretanju koja se uz potporu Europske komisije održava od 2002. godine, svake godine od 16. do 22. rujna.

Grad Zadar, Upravni odjel za razvitak otoka i zaštitu okoliša u suradnji sa Zadarskom županijom i Informacijskim centrom Europe Direct Zadar organizirali su Tjedan mobilnosti 2016. Tjedan  je obilježen mnoštvom događaja koja po danima navodimo u nastavku.

U Maloj vjećnici Grada Zadra u Četvrtak -15. rujna 2016. održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen  program. Na navedenon predstavljanju sudjelovali su svi partneri. EDIC Zadar promovirao ovogodišnji slogan manifestacijeje Pametna mobilnost. Snažno gospodarstvo (Smart mobility. Strong economy).

Petak – 16. rujna 2016.

Anketa za građane putem službene mrežne stranice Grada Zadra

Pri ispunjavanju ankete građani su mogli izabrati jedan od sljedećih ponuđenih odgovora:

  1. Osobni automobil
  2. Javni prijevoz (autobus)
  3. Motocikl
  4. Bicikl
  5. Brod
  6. Barka
  7. Idem pješke
  8. Kombinirano

Ukoliko je odgovor bio kombinirano  građani su mogli navesti koju kombinaciju prijevoza koriste. Analizom rezultata pokazati će udio svih oblika prijevoza.

Mapiranje prepreka u kretanju invalida na području grada Zadra

Aktivnost je provedena u prostorijama Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije gdje su građani na karti Grada Zadra mogli evidentirati pješačke prijelaze na kojima osoba sa poteškoćama u kretanju ne može preći. Tu se ubrajaju invalidi, roditelji sa dječjim kolicima i ostali građani koji imaju posebne potrebe pri kretanju. Aktivnost je završena prezentacijom rezultata mapiranja i rada Udruge , posljednjeg dana manifestacije 22. rujna 2016. godine.

Javnozdravstvena preventivna akcija-mjerenje tlaka i šećera u krvi – prevencija bolesti srca i krvnih žila.

U petak, 16. rujna 2016., na Narodnom trgu, u vremenu od 10,00 do 12,00 sati održana je Javnozdravstvena preventivna akcija – mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi, za koju su građani iskazali veliki interes. Aktivnost se provodila povodom Međunarodnog dana zaštite ozonskog sloja, a akciju su proveli djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Zadarske županije. U sklopu akcije je sudjelovalo 150 građana.

IMAG1038IMAG1039 Subota – 17. rujna 2016.

Ogledni trening trčanja i nordijskog hodanja

U subotu 17. rujna 2016. s početkom u 19,00 sati na lokaciji Pozdrav Suncu u Zadru, održan je ogledni trening trčanja i nordijskog hodanja za građane s ciljem pokretanja inicijative među građanima na intezivnije kretanje. Trening su održali treneri Škole trčanja i Triatlon kluba Zadar, a treninzima se odazvalo oko 50-ak građana razne životne dobi. Sudionici treninga su se nakon početnih vježbi zagrijavanja i istezanja, zajedno sa članovima kluba mogli pretrčati razne duljine, ovisno o razini kondicije.

20160917_192311 20160917_192811

 Nedjelja – 18. rujna 2016.

Odgođena je biciklijada zbog lošeg vremena.

Ponedjeljak – 19. rujna 2016.

Okrugli stol na temu „Kretanje u Zadru ljeti“

Udruga Eko Zadar u suradnji s Gradom Zadrom organizirala 19. rujna. 2016. s početkom u 11,00 sati u Gradskoj knižnici okrugli stol na temu „Kretanje u Zadru ljeti“. Bili su pozvani svi relevantni akteri koji mogu ponuditi rješenja ali i utjecati na učinkovit pristup rješavanja problema kretanja s kojima se stanovnici i turisti Zadra susreću tijekom ljetne sezone. Na okruglom stolu su gostovali: Grad Zadar, UO za prostorno uređenje i graditeljstvo Darko Kasap, predstavnik PU Zadarska; Odjel za sigurnost cestovnog prometa, predstavnici Udruge tjelesnih invalida, Hitne medicinske pomoći, Hrvatskog autokluba, Zadarske županije, , Infromacijskog centra Europe Direct Zadar, Turističke zajednice grada Zadra te sociolozi Irena Jurjević i Sven Marcelić. Svi sudionici su se složili da je kretanje u Zadru ljeti naporno i nesigurno. Iznijeli su neke od prijedloga kako bi se taj problem riješio.

20160919_112222 20160919_112636 Utorak – 20. rujna 2016.

Sigurno i odgovorno sudjelovanje u prometu-radionice za niže razrede osnovnih škola   

U utorak, 20. rujna 2016., s početkom u 10,00 sati na Poljani Ivana Pavla II. (Forum) održana je radionica  “Sigurno i odgovorno sudjelovanje u prometu”, organizaciji HAK-Autokluba Zadar i PU Zadarske. Akcija je vezana uz početak školske godine i namijenjena je djeci, njihovim roditeljima, i svim ostalim sudionicima u prometu. Akcijom se želila senzibilizirati javnost, a posebice vozači, na oprezno ponašanje u prometu jer se početkom rujna na cesti pojavljuje veći broj djece koja kreću u školu. Veliki broj tih «novih sudionika u prometu» po prvi puta će se pojaviti kao samostalni sudionici prometnih zbivanja. Uz vožnju po poligonu, djeci su uručeni i prigodni pokloni. Na događanju je sudjelovalo više od  90 djece iz osnovnih škola grada Zadra.

Škola bicikliranja 18+

U 17,00 sati u prostorijama Informacijskog centra Europe Direct (EDIC) te na poligonu AŠ „Donat“ održana je radionica pod nazivom „Škola bicikliranja 18+“. Cilj radionice je bio edukacija odraslih biciklista za sigurno i odgovorno sudjelovanje u gradskom prometu te smanjenje opsega i posljedica stradavanja biciklista. Ovaj društveno-odgovorni projekt aktivno pridonosi sigurnosti biciklista, ali i svih drugih sudionika u prometu. Radionicu je održala Udruga Sigurnost u prometu u suradnji s EDIC-om Zadar, Crvenim križom Zadarske županije i Nextbike-Sustavom javnih bicikala.  Na radionici je sudjelovalo 15 zainteresiranih građana.

20160920_153424 20160920_181613Srijeda – 21. rujna 2016.

Pravilo #7: Dok voziš ne koristi mobitel

U Maloj vijećnici Grada Zadra s početkom u 9.00 sati izvršena je promocija Pravila 7  Fédération Internationale de l’Automobile (FIA) i Michelina, koje glasi: „Dok voziš ne koristi mobitel!“. U svrhu promoviranja odgovornog ponašanja i sigurnosti u prometu te primjene Pravila 7, predstavnik HAK, Autokluba Zadar održao je prezentaciju o opasnostima i posljedicama koje nastaju nepoštivanjem ovog pravila te je iznio statističke podatke dobivene istraživanjem o korištenju mobitela u vožnji. Nakon prezentacije članovi prometne policije mladeži zajedno s predstavnicima MUP-a, PU Zadarske i predstavnicima HAK-a podijelili su se u dvije skupine te su na Obali kralja Tomislava i Ulici Ante Starčevića proveli dvosatnu akciju zaustavljanja vozila u kojima su vozači koristili mobitel tijekom vožnje.

Četvrtak – 22. rujna 2016.

Dan bez automobila-modno-biciklističko-likovni happening

Zadnjeg dana manifestacije Europskog tjedna mobilnosti obilježio se Dan bez automobila te su ulice Stratico i Bartula Kašića bile zatvorene za promet od 7,00 do 17,00 sati. Udruga Eko Zadar je organizirala događaje u kojoj su sudjelovale osnovne škole i Srednja škola za primjenjenu umjetnost i dizajn. Gostovalo je 90 učenika četvrtih razreda osnovnih škola Petar Preradović, Šime Budinić, Šimuna Kožičića Benje i osnovne škole Stanovi. Preko stotinu učenika i učenica te njihovih učiteljica , suradnica u nastavi, ravnatelja i ravnateljica upoznato je sa Tjednom mobilnosti i po potrebi zdravijeg i čistijeg kretanja. Umjesto prometne infrastrukture  Udruga Eko Zadar je osigurala krede u boji, kako bi učenici oslikali prometnice na temu kako bi se oni željeli kretati.

Nekolicina učenica četvrtih razreda Škole za primjenjenu umjetnost i dizajn pripremile su, sa svojim profesoricama, modnu reviju na biciklama. Tijekom projekta Reciklirajmo zajedno radile su na oporabi tekstila te su obične reklamne T-shirt majice svojim idejama doradile, oslikale i prekrojile. Ovo je ujedno bila i prilika upoznavanja srednjoškolaca sa sustavom iznajmljivanja javnih bicikala Next bike.

20160922_100041 20160922_102525 20160922_102935 20160922_102951 20160922_102956 20160922_103033Prezentacija sustava javnih bicikala

Nextbike sustav javnih bicikala na Obali kralja Tomislava održao je prezentaciju sustava javnih bicikala s podjelom prigodnih darova.

Gradsko poduzeće Liburnija d.o.o. osigurala je u vremenu od 7,00 do 17,00 sati besplatan prijevoz građana autobusima na relaciji Poluotok –Kolodvor.  Grad Zadar uputio je poziv svim građanima da podrže inicijativu Dan bez automobila i da se taj dan upute na posao bez osobnog automobila, odnosno da se kreću pješke ili da koriste neki drugi alternativni oblik kretanja.

Subota – 24. rujna 2016.

Aktivnost : Biciklijada Zadar-Bibinje

Biciklijada je održana 24. rujna 2016. godine jer je prvotno bilo određeno da se biciklijada održi 18. rujna 2016. godine, no zbog loših vremenskih uvjeta ista je bila odgođena. Organizaciju biciklijade provodili su EDIC Zadar i grad Zadar u suradnji s Biciklističkim klubom „Zadar“. Na biciklijadu se odazvalo 60 sudionika svih uzrasta: od djece osnovnoškolskog uzrasta do starijih građana. Start je bio na Trgu Petra Zoranića s početkom u 16,00 sati te uz policijsku pratnju i pratnju vozila Hitne pomoći vozilo kroz Arbanase, Gaženicu i Bibinje, do konačnog cilja u Taline ulici kod igrališta u Bibinjama. Umorni biciklisti na cilju su, u organizaciji TZ Bibinje i Općine Bibinje dočekani osvježenjem i zakuskom od voća i kolača. Sudionicima biciklijade podijeljeni su prigodni darovi: fluorescentne narukvice i zaštita od kiše za sjedala.

Album s biciklijade

Ruta biciklijade