Europski tjedan smanjenja otpada obilježen u Zadarskoj županiji

plastic bagsDržave članice obvezale su se da će naplaćivati ne-biorazgradive plastične vrećice do 31. prosinca 2018, odnosno da će poduzeti mjere kako bi se smanjila njihova godišnja potrošnja na 90 vrećica po stanovniku godišnje do kraja 2019. Unutar Europske unije postoji velika razlika među članicama po potrošnji vrečica po glavi stanovnika. Danci ili Finci troše četiri vreće po stanovniku godišnje, Francuzi 80, Portugalci i više od polovina ostalih zemalja članica više od 400.

S ciljem što bolje edukacije europskih građana o održivim resursima i odgovornom gospodarenju otpadom  Informacijski centar Europe Direct Zadar, projekt Europske komisije čiji je nositelj Zadarska županija ove godine se uključio u promociju Europskog  tjedna smanjenja otpada.

Europski tjedan smanjenja otpada je međunarodna inicijativa, pod pokroviteljstvom Europske komisije, s ciljem promicanja provedbi akcija u svrhu podizanja svijesti o održivim resursima i odgovornom gospodarenju otpadom.

plastic bagsKroz projekt EWWR (Europski tjedan smanjenja otpada) financiranog je od strane Europske komisije kroz programa LIFE+,  prijavitelj projekta ACR + (udruga gradova i regija za recikliranje i održivo upravljanje otpadom – europski projekt koordinator) želi promijeniti ponašanje europskih građana u pogledu uvriježenih obrazaca potrošnje i navika koje se tiču otpada.  Partneri na projektu su Institut za upravljanje okolišem u Bruxellesu Institut voor Milieubeheer (Belgija), Katalonska agencija za otpad (Španjolska), Međunarodna udruga za ekološke komunikacije (Italija) i Nacionalna agencija za gospodarenje otpadom (Mađarska). Tjedan se održava svake godine u studenom, a ove godine je to bilo od 19. do 27. studenog.

Svake godine, u Tjednu smanjenja otpada poseban naglasak stavi se na na sprječavanje nastanka otpada putem Prevencije tematskih dana. U osmom izdanju, 2016. godine,  odabrana tema je “Smanjenje otpada ambalaže“. Pakiranje se odnosi na bilo koje materijale koji se koriste za zatvaranje, zaštitu, rukovanje, isporuku i predstavljanje robe. Ima brojne prednosti, ali širom svijeta sada koristimo vrlo visoku količinu ambalaže. Otkrijte velike ideje “Korištenje manje ambalaže!” u našoj 2016 baze podataka od akcije i slobodno da se pridruže! Prevencija ima jaku poziciju u EWWR, kao i učinkovitije ga smanjiti na izvoru nego se nositi s tim kada je već završio u kanti za otpatke.

U 2016., provedeno je 12.255 aktivnosti koje su provedene pod koordinacijom 43 nacionalnih ili regionalnih koordinatora u 32 zemlje.

I u Hrvatskoj se ove godine obilježio Europski tjedan smanjenja otpada, zahvaljujući  odličnoj suradnji EDIC-a Zadar i Čistoće Zadar d.o.o  registrirana jedna aktivnost u Zadarskoj županiji.

Čistoća Zadar d.o.o. je provela hvalevrijednu inicijativu koju je EDIC Zadar prijavo u Europskom tjednu smanjenja otpada kao aktivnost. Radi se o prikupljanje čepova kako bi se i na ovaj način poslala poruka o važnosti smanjenja količine plastičnog otpada. Poseban naglasak je na humanitarnom cilju, jer će se prikupljeni čepovi donirati udruzi invalida u svrhu nabave ortopedskih pomagala.


Više o

Europski tjedan smanjenja otpada

Čistoća Zadar d.o.o.