Govor o stanju Unije 2017 #SOTEU

Svake godine u rujnu predsjednik Europske komisije u Europskom parlamentu drži govor o stanju Unije, u kojem se osvrće na postignuća u protekloj godini i predstavlja prioritete za iduću godinu. U njemu predsjednik izlaže i načine na koje Komisija namjerava odgovoriti na najvažnije izazove s kojima se Europska unija suočava.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker održat će govor u srijedu, 13. rujna 2017., u 9:00 na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta u Strasbourgu. Događaj će se prenositi uživo na kanalu EbS, a na Komisijinoj stranici na Facebooku bit će dostupan internetski prijenos uživo visoke kvalitete.

Nakon govora slijedi plenarna rasprava kojom započinje dijalog Komisije s Parlamentom i Vijećem kako bi se pripremio radni program Komisije za iduću godinu.

Nakon opširne rasprave diljem našega kontinenta održane na Twitteru (#FutureofEurope) u kojoj su sudjelovali građani, Europski parlament, nacionalni parlamenti, tijela lokalne i regionalne vlasti te civilno društvo u cjelini, predsjednik će na temelju iznesenih ideja predstaviti svoje osobne stavove o budućnosti Europe i svoje prioritete u sljedećoj godini.

Pratite govor uživo

Kontekst:

Svake godine u rujnu predsjednik Europske komisije u Europskom parlamentu drži govor o stanju Unije, u kojem se osvrće na postignuća u protekloj godini i predstavlja prioritete za iduću godinu. U njemu predsjednik izlaže i načine na koje Komisija namjerava odgovoriti na najvažnije izazove s kojima se Europska unija suočava. Nakon govora slijedi plenarna rasprava kojom započinje dijalog Komisije s Parlamentom i Vijećem kako bi se pripremio radni program Komisije za iduću godinu.

Utemeljen u Ugovoru iz Lisabona, govor o stanju Unije predviđen je Okvirnim sporazumom o odnosima između Europskog parlamenta i Europske komisije iz 2010. Tim je sporazumom predviđeno i to da predsjednik Komisije predsjedniku Europskog parlamenta i predsjedništvu Vijeća šalje pismo namjere u kojem su podrobno izložene mjere koje Komisija namjerava poduzeti putem zakonodavnih i drugih inicijativa do kraja sljedeće godine (u ovom slučaju do kraja 2018.).

U četvrtak, 14. rujna u 14 sati predsjednik Juncker odgovarat će na pitanja o stanju u Uniji koja će mu postavljati tri autora s YouTubea: Karel Kovář iz Češke (Kovy), Diana zur Löwen iz Njemačke (Diana zur Löwen) i Abdel en Vrai iz Belgije (Abdel en Vrai) u suradnji s organizacijom Debating Europe, agencijom Euronews i YouTubeom. Prijenos će se moći pratiti na kanalima EbS na 23 jezika i Euronews Youtube.

#AskJuncker