HR srednjoškolci o izazovima koronakrize

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj organizirao je online razgovor za mlade #EPtalks na kojem su hrvatski srednjoškolci s talijanskim vršnjacima iz Lombardije, regije najteže pogođene epidemijom COVID-19, razgovarali o različitim izazovima koje nameće koronakriza te o prilagodbi novim okolnostima.

Svi sudionici susreta dio su programa škola ambasadora Europskog parlamenta koji se provodi u svim članicama od 2016. godine kako bi se kroz učenje i aktivnosti promicale europske vrijednosti i podigla razina informiranosti mladih o Europskoj uniji.

Posebnom video porukom mladima i njihovim profesorima obratio se predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli koji je istaknuo kako je iznimno zadovoljan što su u iznimno teškim vremenima i uvjetima nastavili projekte i učenje o Europskoj uniji. „Radimo što možemo kako bismo pomogli oporavak Europske unije od ovog povijesnog šoka jer želimo za svakog od vas osigurati dobre prilike i perspektivu, kada završite školovanje. Nije slučajno da se plan oporavka Unije zove „Nova generacija EU-a”. Jer vi ste ta generacija budućnosti”, istaknuo je Sassoli. Rekao je da Europa treba biti ujedinjena te da niti jedna članica ne može uspjeti samostalno, bez pomoći i suradnje s ostalima. „Jači smo kada ujedinimo snage, to smo vidjeli i tijekom posljednjih nekoliko mjeseci ove krize. To je temeljni princip na kojem je izgrađena Europska unija i zato su i vaš rad i zalaganje toliko važni” , zaključio je Sassoli. Poručio je mladim ambasadorima i njihovim mentorima neka nastave učiti i raspravljati te dijeliti znanje  i strast o Europskoj uniji. „Moramo zajedno graditi našu budućnost koja se zove Europska unija”, istaknuo je Sassoli.

Predsjednik David Sassoli

U online razgovoru #EPtalks sudjelovalo je stotinjak učenika, od toga njih dvadesetak iz Gimnazije Daniele Manin iz Cremone i Instituta Elsa Morante iz Limbiate, a ostali sudionici polaznici su 50-tak hrvatskih škola ambasadora Europskog parlamenta. Tijekom rasprave, razmijenjena su iskustva o „suživotu” s virusom COVID-19, te o tome kako se, unatoč ograničenjima i izazovima, uspjelo nastavili s kreativnim aktivnostima. 

Online susreti #EPtalks održavaju se svakog četvrtka, a uz maturante i profesore škola ambasadora Europskog parlamenta iz cijele Hrvatske,  ovisno o temi – okupljaju eurozastupnike,  stručnjake, predstavnike različitih profesija.  U programu škola ambasadora sudjeluje više od 50 gimnazija i strukovnih škola iz Benkovca,  Bjelovara, Blata na Korčuli, Čakovca, Delnica, Donjeg Miholjca,  Dubrovnika, Gospića, Imotskog, Karlovca, Kaštel Štafilića, Knina, Konjščine, Koprivnice, Krapine, Krka, Metkovića, Novske, Ogulina, Opatije, Orahovice, Osijeka, Pakraca, Petrinje, Pitomače, Požege, Pule, Rijeke, Rovinja, Samobora, Slavonskog Broda, Splita, Supetra, Varaždina, Vele Luke, Velike Gorice, Vinkovaca, Vukovara, Zadra, Zagreba. Popis škola dostupan je ovdje.