Infromacije o Brexitu

Nakon što je, 29. ožujka 2017., Europsko vijeće primilo dopis britanske premijerke Therese May u kojem ga obavješćuje da Ujedinjena Kraljevina namjerava napustiti Europsku uniju. Ta je obavijest posljedica referenduma od 23. lipnja 2016. i njome se započinje postupak povlačenja u skladu s člankom 50. Ugovora.

Za Europsku uniju prvi će korak biti donošenje smjernica Europskog vijeća za pregovore. Tim će se smjernicama utvrditi opća stajališta i načela na temelju kojih će Unija, koju će zastupati Europska komisija, pregovarati s Ujedinjenom Kraljevinom. Smjernice za pregovore moraju odobriti šefovi država i vlada 27 država članica na summitu 29. travnja u Bruxellesu
Radna skupinu za pripremu i vođenje pregovora s Ujedinjenom Kraljevinom u skladu s člankom 50. UEU-a predvodi glavni pregovarač gospodin Michel Barnier.
Unija će u tim pregovorima djelovati jedinstveno i čuvati svoje interese. Naš najvažniji prioritet bit će da u najvećoj mogućoj mjeri smanjimo nesigurnost koju je odluka Ujedinjene Kraljevine uzrokovala među našim građanima, poduzećima i državama članicama. Stoga ćemo se na početku usredotočiti na sve ključne aranžmane za uredno povlačenje.
Predviđeno je da se do najkasnije do jeseni 2018 godine finalizira prijedlog Sporazuma kako bi ga do veljače 2019. ratificirao Europski parlament.


Ostale poveznice:

Comments are closed