Iskustva volontera iz Hrvatske u sudjelovanju u Erasmus+programu

Europska volonterska služba (EVS) dio je ERASMUS+ programa i  mladima omogućuje da putuju u inozemstvo i sudjeluje u volonterskim projektima. EVS je odlična prilika za mlade između 17 i 30 godina koji omogućuje dugoročno volontiranje u zemljama Europske unije i partnerskih zemalja. Projekti traju između 2 i 12 mjeseci, a volontirati se može u raznim područjima, kao što su kultura, mladi, sport, djeca, kulturna baština, umjetnost, dobrobit životinja, okoliš i slično.

Svrha volontiranja putem EVS-a je razviti solidarnost, međusobno razumijevanje i toleranciju među ljudima, a volonteri na taj način stječu nova znanja i vještine te osobni i profesionalni razvoj.

Informacijski centar Europe direct Zadar prenosi Vam iskustva sudionika iz Hrvatske koji suvolontirali u raznim organizacijama u Francuskoj. Jedna od organizacija i Infromacijski centar Europe Direct Tours.


Danijela Rako koja dolazi iz Zaprešića te od rujna ove godine boravi u Francuskoj jer je to država koju je izabrala za svoj projekt pošto je završila studij engleskog i francuskog jezika.

Još tijekom studija velika želja joj je bila posjetiti Francusku kako bi što bolje usavršila francuski jezik te u potpunosti otkriti i doživjeti francusku kulturu. Radi u Kući Europe – Informacijskom centru Europe Direct u Toursu, a cilj ove organizacije je pružanje informacija o Europskoj uniji općenito kao i o njezinim politikama i programima, pravima i mogućnostima za građane te komuniciranje građana s institucijama EU. Aktivnosti koje  Danijela provodi su informiranje mladih o mobilnosti i mogućnostima programa Erasmus+.

Osim što upoznaje francuski jezik i francusku kulturu, ona također predstavlja Hrvatsku i promovira hrvatsku kulturu, običaje i gastronomiju.

 

 


Ivana Koncul je također u rujnu ove godine otišla u gradić Poitiers na jugozapadu Francuske gdje volontira u Regionalnom info-centru za mlade (CRIJ).

Ivana radi na aktivnostima vezanim za Europsku uniju i međunarodnu mobilnost. Također je završila studij francuskog jezika i tražila je način kako neko vrijeme provesti u frankofonskoj državi te joj se Europska volonterska služba učinila kao najbolji način da posjeti Francusku. Ivana kaže svoj volontiranje doživljava kao ugodno, korisno i jako zanimljivo iskustvo koje omogućuje profesionalno učenje, ali stvara i lijepe uspomene kao što su prijatelji i nezaboravna putovanja. Također naglašava da je ulaskom Hrvatske u Europsku uniju uvelike olakšano kretanje mladih, stoga svima preporuča da se informiraju i iskoriste razne mogućnosti koje nudi program Erasmus +. Kao i Danijela, Ivana također promovira Hrvatsku.


Donosimo i iskustvo mladog dvadestšestogodišnjeg Tomislava Sučića iz Karlovca koji se trenutno nalazi u Nantesu u Francuskoj u sklopu Europske volonterske službe. Sredinom ožujka 2016. godine organizacija “Maison de l’Europe” (Kuća Europe) iskazala je interes da ga ugoste kao EVS volontera. Glavna motivacija prijave i odlaska bilo je naučiti francuski jezik, upoznati nove ljude, vidjeti kako žive ljudi u Francuskoj te nastaviti raditi u sličnim području (informiranje, organiziranje i sl.). U Nantes je stigao u rujnu gdje će boraviti narednih 10 mjeseci. Zadatke koje mora odraditi, u sklopu EVS-a u organizaciji Maison de l’Europe, su promocija mobilnosti (EVS-a) te Hrvatske, pisanje članaka povezanih s Europom i organizacijom, podrška u organiziranju aktivnosti koje provodi organizacija te izrada vlastitog projekta.

Tomislav kaže kako bi svaka mlada osoba prije, za vrijeme ili nakon fakulteta trebala zbrisati na neko vrijeme u drugu državu jer će time postati zrelija, odgovornija i bogatija za mnoštvo iskustava. Kako je Tomislavu u Nantesu pogledajte na ovom Facebook profilu


Ukoliko želiš i ti volontirati i postati dio mreže EVS volontera

AMPEU EVS

Erasmus 30 godina

Europske snage solidarnosti

Europski portal za mlade