Izvješće o digitalnom napretku Europe (EDPR) 2016

DIgital Fact 2016Europska komisija je  izdala izvješće o digitalnom napretku Europe. Analiza pokazuje da se države članice nalaze u različitim fazama razvoja digitalne ekonomije; na primjer nordijske zemlje su među najnaprednijim na svijetu, dok druge još uvijek imaju puno toga za napraviti.

Izvješće predstavlja skup horizontalnih poglavlja koja analiziraju kretanja u pet različitih aspekata (povezivost, digitalnih vještina, korištenje Interneta, Integracija digitalne tehnologije u tvrtkama, Digitalizacija javnih usluga), te izvješća zemalja s njihovim specifičnoszima.

Cilj ovog izvješća je praćenje provedbe digitalnih reformi država članica te praćenje dostupnosti i korištenja usluga koje povezuje Digitalna Europa.
Glavna postignuća u digitalnoj izvedbi EU-a u prošloj godini su:

  • viši brzi i mobilni internet,
  • javne uprave pružaju širi spektar usluga on-line,
  • više ljudi kupuju online.

Indeks gospodarske i društvene digitalizacije (DESI)  2016.  Hrvatsku svrstava na 24. mjesto od 28 država članica EU-a. U prošloj je godini Hrvatska poboljšala svoj rezultat.Internetskom prodajom u Hrvatskoj bavi se 19 % malih i srednjih poduzetnika, što je iznad prosjeka EU-a (16 %), a u prekograničnu internetsku prodaju uključeno je njih 8,9 % (u odnosu na prosjek EU-a od 7,5 %).

Zemlja međutim i dalje zaostaje u području služenja internetom (66 % Hrvata redovito se služi internetom, u odnosu na prosjek EU-a od 76 %). Samo 2,8 % fiksnih internetskih pretplata ima brzu vezu (u EU-u 30 %). Fiksne širokopojasne veze u Hrvatskoj vrlo su skupe.

Hrvatska pripada skupini zemalja koje napreduju jer iako i dalje zaostaje za EU-om kao cjelinom, u prošloj je godini doživjela brz razvoj i približila se prosjeku EU-a.


Više:

Izvješće o digitalnom napretku za Hrvatsku

Commission releases the 2016

Jedinstveno digitalno tržište