Izvješće o provedbi Direktive protiv kasnog plaćanja

plaćanjeProsječna rok plaćanja smanjuje, ali je potrebno više napretka, zaključak je to izviješća kojeg je usvojila Europska komisija.

Ova direktiva postavlja  stroge mjere za zaštitu europskih tvrtke protiv kašnjenja u plaćanju u transakcijama s javnim i  privatnim subjektima. Izvješće pokazuje da je, kao rezultat Direktive, prosječni rok plaćanja u business-to-business transakcijama u EU  pao za više od 10 dana otkako su 2013. Nacionalna tijela prepoznala važnost borbe protiv kašnjenja u plaćanju i prema potrebi usvojili dodatne mjere kako bi se osigurala usklađenost s Direktivom 2011/7/EU

Povjerenica Elżbieta Bieńkowska, odgovorna za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo i mala i srednja poduzeća, rekla je: “Mi pažljivo pratimo  provedbu  Direktive o borbi protiv kašnjenja plaćanja i zabilježili smo stalan pad prosječnog razdoblja plaćanja unutar EU-a, ali kasno plaćanje još uvijek boli mnoge tvrtke, posebno mala i srednja poduzeća, te u konačnici konkurentnost EU-a. Plaćanje u zakonskom roku od 30 dana dokazuje da je to izazov za javne vlasti. Tu je još posla da kultura promptnog plaćanje postane stvarnost. Potičemo sve zemlje EU-a da ojačaju svoje napore u borbi protiv kašnjenja u plaćanju. ”

Izvještaj preporučuje daljnje radnje posebice u kvalitetnijem i dosljednijem praćenju evolucije prosječnog razdoblja plaćanja na temelju zajedničke metodologije.


Više

Directive 2011/7/EU

Glavna upravi za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo i mala i srednja poduzeća

Kampanja za Direktivu protiv kasnog plaćanja

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja

Kašnjenje u plaćanju i zatezne kamate u