Jedinstveno digitalno tržište

Znate li? 72% Europljana služi se internetom svaki dan.90% mladih Europljana (u dobi od 16 do 24 godine) upotrebljava društvene mreže.53% Europljana rezervira putovanje, smještaj ili ulaznice na internetu.46% Europljana upotrebljava internet za telefonske ili videopozive.50% Europljana u dobi od 15 do 39 godina smatra da im je tijekom putovanja važan pristup uslugama na koje su pretplaćeni.44 % Europljana u dobi od 16 do 74 godine nema osnovne digitalne vještine? Štoviše, uskoro će se za 90 % radnih mjesta zahtijevati te digitalne vještine. Da biste stekli potrebne vještine i pripremili se za posao sutrašnjice, možete pristupiti inicijativi EU-a Oblici usavršavanja, sudjelovati na tečajevima koje nude članovi Koalicije za digitalne vještine i radna mjesta i saznati više o tehnologiji i programiranju u jednom od tisuću događaja Europskog tjedna programiranja. Više: EUandMEJedinstevno digitalno tržište Europljani se pri upotrebi internetskih alata i usluga često suočavaju s preprekama. Funkcionalno jedinstveno digitalno tržište jamči manje prepreka i više mogućnosti: građani i poduzeća moći će slobodno trgovati i stvarati inovacije. Ostvarivanjem jedinstvenog digitalnog tržišta Europa može zadržati vodeći položaj u svijetu u digitalnom gospodarstvu.👉 Ciljevi

 • Jačanje e-trgovine u EU-u uz rješavanje problema geografskog blokiranja i omogućivanje jeftinije i učinkovitije prekogranične dostave paketa
 • Modernizacija propisa EU-a o autorskim pravima kako bi bili primjereniji digitalnom dobu
 • Ažuriranje propisa EU-a o audiovizualnim djelatnostima te rad s platformama radi stvaranja pravednijeg okruženja za sve, promicanja europskih filmova, zaštite djece i suzbijanja govora mržnje
 • Poboljšanje odgovora Europe na kibernapade jačanjem ENISA-e, agencije EU-a za kibersigurnost, i pružanjem učinkovitog načina odvraćanja od počinjenja kaznenih djela na internetu te kaznenopravnog odgovora EU-a radi bolje zaštite europskih građana, poduzeća i javnih institucija
 • Oslobađanje potencijala europskog podatkovnog gospodarstva s okvirom za slobodan protok neosobnih podataka u EU-u
 • Pružanje najbolje moguće internetske veze svim građanima EU-a kako bi mogli u potpunosti sudjelovati u digitalnom gospodarstvu – „povezivost za europsko gigabitno društvo
 • Prilagodba propisa o e-privatnosti novom digitalnom okruženju
 • Pomaganje velikim i malim poduzećima, istraživačima, građanima i tijelima javne vlasti da na najbolji mogući način iskoriste nove tehnologije osiguravanjem da svatko ima potrebne digitalne vještinete financiranjem istraživanja EU-a u području zdravlja i računalstva visokih performansi

Donosimo vam nekoliko zanimljivih vijesti u jesenskom izdanju #DigitalSingleMarket politika. Ostale potražite na poveznici na kojoj se objavljuju vijesti.

 • #WiFi4EU: prvi poziv na podnošenje prijava dodjele vouchera Europske komisije za besplatan internet općinama i gradovima (WiFi4EU) otvoren je 7. studenoga 2018. Općine i gradovi mogli su podnijeti zahtjev za voucher do 9. studenog 2018. godine.
 • inovacijski radar: Europska komisija pozvala je na internetsko glasanje za najbolji inovacijski projekt. Pomoći možete do ponedjeljka, 12. studenog 2018. i svojim glasom. Inovacijski radar je inicijativa Europske komisije za prepoznavanje velikih potencijalnih inovacija i inovatora u projektima istraživanja i inovacija koje financira EU.
 • audiovizualne medijske usluge: 2. listopada 2018., Europski parlament odobrio je nova pravila za usluge a revidirani zakon primjenjivat će se na televizijske kuće, ali i na pružatelje medijskih usluga na zahtjev i za dijeljenje videozapisa, kao što su Netflix, YouTube ili Facebook, kao i streaming uživo na platformama za razmjenu video sadržaja. Početkom studeng je Vijeće Europske unije donijelo je Uredbu o slobodnom protoku neosobnih podataka i novu Direktivu o audiovizualnim medijskim uslugama, čime su uspješno donesena dva zakonodavna akta koja je Europska komisija predložila u okviru strategije jedinstvenog digitalnog tržišta, a kojima se stvaraju konkretne koristi za građane i poduzeća u EU-u.
 • quantum flagship: kako bi osigurala da Europa bude na čelu ove revolucije, Komisija je u listopadu 2018. pokrenula Quantum Technologies Flagship, inicijativu za istraživanje u vrijednosti od milijardu eura. Ova revolucija obećava novu generaciju visokokvalitetnih senzora za medicinske dijagnoze ili, na primjer, sigurnije šifrirane komunikacije.
 • indeks digitalne uspješnosti: Europska komisija objavila je 26. listopada 2019. Međunarodni indeks digitalnoga gospodarstva i društva (I-DESI) u kojem se uspoređuje digitalna uspješnost država članica EU-a i 17 trećih zemalja u pet područja: povezivost, ljudski kapital i digitalne vještine, raširenost korištenja interneta među građanima, integracija tehnologije i digitalne javne usluge. Na vrhu ljestvice nalazi se Danska, a slijede je Republika Koreja i Finska. Među prvih deset na ljestvici nalaze se još četiri države članice EU-a: Nizozemska, Ujedinjena Kraljevina, Švedska i Luksemburg. I-DESI koristi sličnu metodologiju kao i EU-ov Indeks digitalnoga gospodarstva i društva, kojim se svake godine uspoređuje uspješnost država članica.
 • digitalno pripravništvo: s početkom nove akademske godine Europska komisija podsjetila je na prilike koje mladima donosi program osposobljavanja mladih za ovladavanje vještinama koje traže tvrtke pod nazivom (Digital Opportunity traineeships: boosting digital skills on the job) tako da će u ovoj godini tim programom biti osposobljeno do 6.000 studenata koji će završiti studij do 2020. godine. Više informacija potražite u vodiču.
 • superračunala: Vijeće ministara je 28. rujna 2018. službeno poduprlo planove Komisije da zajedno s državama članicama uloži milijardu eura u izgradnju vrhunske europske superračunalne infrastrukture. Vijeće za konkurentnost donijelo je uredbu kojom se uspostavlja zajedničko poduzeće EuroHPC koje će postaviti zakonodavnu i financijsku infrastrukturu za planove objedinjavanja resursa iz 25 europskih zemalja. Dodatne informacije dostupne su u priopćenju za medije, najčešćim pitanjima i informativnom članku.
 • e-trgovina: potpredsjednik Ansip podsjetio je 27. rujna 2018. na zasjedanju Vijeća za konkurentnost na inicijative vezane uz e-trgovinu i potaknuo države članice da se pripreme za provedbu novih pravila za sprječavanje neopravdanog geografskog blokiranja, koja se diljem EU-a počinju primjenjivati od 3. prosinca. Dodatne informacije dostupne su u informativnom članku te dokumentu s najčešćim pitanjima u kojemu se daju dodatne smjernice državama članicama i poduzećima iz cijelog EU-a.
 • internetske platforme: pokrenuta je i Promatračnica gospodarstva internetskih platformi koja je održala svoj prvi službeni sastanak u Bruxellesu. Promatračnicu čini petnaest neovisnih stručnjaka, a pratit će razvoj gospodarstva internetskih platformi radi pružanja potpore politikama Komisije o internetskim platformama. Dodatne informacije dostupne su u vijestima i u priopćenju za medije iz travnja.
 • borba protiv dezinformacija: internetske platforme i oglašivačka industrija predstavile su 26. rujna 2018. samoregulatorni Kodeks prakse koji obuhvaća širok raspon obveza u pogledu borbe protiv dezinformiranja na internetu. Povjerenica Gabriel objavila je izjavu kojom pozdravlja taj korak, no ujedno je internetske platforme pozvala na daljnje jačanje napora u borbi protiv širenja dezinformacija na internetu. Dodatne informacije o toj temi dostupne su u informativnom članku.
 • umjetna inteligencija: povjerenica Gabriel održala je govor o etičkom i gospodarskom učinku umjetne inteligencije na događanju GSMA Mobile 360 Series – Europe. Istaknula je djelovanja Komisije u tom području te izjavila: „Ostvarenje tih ambicioznih ciljeva neće biti moguće ako ne udružimo snage. Dobar je znak što se svi slažemo da je to potrebno. Države članice EU-a potpisale su Izjavu o suradnji na umjetnoj inteligenciji. Složile su se da će zajednički raditi na najvažnijim pitanjima u području umjetne inteligencije – od osiguravanja konkurentnosti Europe u području istraživanja i primjene umjetne inteligencije do rješavanja socijalnih, gospodarskih, etičkih i pravnih pitanja.“ Cijeli govor dostupan je ovdje.
 • podrška kulturnom i kreativnom sektoru: Europski investicijski fond i poljski Bank Gospodarstwa Krajowego (BGK) potpisali su novi sporazum u okviru sustava jamstva za kulturni i kreativni sektor EU-ova programa Kreativna Europa. Tim će se dogovorom, vrijednim 125 milijuna eura, za 3000 malih i srednje velikih poduzeća iz sektora kao što su dizajn, virtualna umjetnost i glazba olakšati pristup novom kapitalu. Sve informacije dostupne su ovdje.
 • e-osobne iskaznice: U cijelom EU-u 29. rujna 2018. na snagu je stupilo zakonodavstvo o elektroničkim osobnim iskaznicama (Uredba eIDAS). Time će se omogućiti prekogranično priznavanje elektroničkih osobnih iskaznica (e-osobnih iskaznica) te građanima i poduzećima iz EU-a omogućiti pristup internetskim uslugama čak i u drugim državama članicama. Takve usluge obuhvaćaju predavanje poreznih prijava putem interneta, daljinsko otvaranje računa u banci, upis u školu i pristup osobnom liječničkom kartonu, pri čemu se jamče najviši standardi zaštite osobnih podataka. Dodatne informacije dostupne su u vijestima. Video koji u tri minute objašnjava zakonodavstvo o elektroničkim osobnim iskaznicama. eIDAS vodič za tvrtke.
 • nagrade za digitalne vještine: Europska nagrada za digitalne vještine, kojima se u prvi plan stavljaju uspješne lokalne inicijative koje pridonose premošćivanju digitalnog jaza. Lokalne zajednice i organizacije iz čitavog EU-a pozvane su da prijave projekte iz tog područja. Nagrade će dodijeliti povjerenica Gabriel 6. prosinca 2018. Dodatne informacije o nagradama za digitalne vještine dostupne su ovdje.
 • e-zdravstvo: sedamnaest europskih zemalja pridružilo se europskoj suradnji na pružanju personalizirane zdravstvene skrbi. Austrija je Deklaraciju o prekograničnom povezivanju genomskih baza podataka potpisala 11. rujna, a Hrvatska 21. rujna 2018. Platforma eHealth.