Komisija odobrila novu zaštićenu oznaku izvornosti za proizvod iz Hrvatske

Europska komisija odobrila je zahtjev za uvrštavanje „Paškog sira” u registar zaštićenih oznaka izvornosti (ZOI). Paški sir je ovčji sir proizveden na otoku Pagu i otočićima Maun i Škrda u Jadranskom moru.

Taj sir je najpoznatiji obrtnički sir u Hrvatskoj, ističe se zbog svojeg aromatskog bogatstva koje se postiže zahvaljujući aromi lokalnih biljaka i tradicionalnih znanja i umijeća proizvođača sira. Proizvodnja sira Peski prvi je put navedena u novom Univerzalnom geografskom rječniku 1831. Čak i danas „Paški sir” uglavnom se proizvodi na malim obiteljskim gospodarstvima na kojima se uzgaja i paška ovca. Time se osigurava podrijetlo sira i prijenos tradicionalne metode proizvodnje unutar obitelji. Novi će se naziv dodati u bazu podataka DOOR u kojoj se nalazi više od 1 450 već zaštićenih proizvoda.


Dodatne informacije potražite na stranicama o politici kvalitete. Related Link(s): Hrvatski poljoprivredni i prehrambeni proizvodi zaštićeni u Europskoj uniji Brošura: Zajamčena kvaliteta EU-a