Komisija pokreće novi poziv na podnošenje prijedloga za projekte za Europske snage solidarnosti

Europska komisija poziva sve zainteresirane da se jave s idejama za projekte koji bi se mogli ostvariti u okviru Europskih snaga solidarnosti. Iz proračuna EU-a izdvojeno je ukupno 44 milijuna EUR za dodjelu odabranim projektima, koji će biti otvoreni mladima iz cijele Europe i izvan nje. Ovaj je poziv prvi u nizu poziva zahvaljujući kojima će se do kraja 2020. omogućiti najmanje 100 000 mladih da sudjeluju u Europskim snagama solidarnosti. 

Koji su projekti prihvatljivi? 

Današnji je poziv otvoren za širi raspon projekata nego u prošlosti: uz dugoročno pojedinačno volontiranje, naukovanje i poslove u području solidarnosti, sljedeći će se projekti smatrati prihvatljivima za sudjelovanje.

  • Organizacije će moći predložiti kratkoročne projekte (u trajanju od 2 tjedna do 2 mjeseca) za volonterske timove. Organizacije će prvo morati dobiti oznaku kvalitete, za koju se mogu prijaviti u bilo kojem trenutku podnošenjem zahtjeva nacionalnoj agenciji za Erasmus+ ili, ovisno o pojedinačnom slučaju, Izvršnoj agenciji za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu.
  • Pravo na prijavljivanje za financiranje nije ograničeno samo na javna i privatna tijela uspostavljena u državama članicama EU-a. Mladi registrirani na portalu Europskih snaga solidarnosti moći će se organizirati u timove s najmanje 5 članova pa samostalno pokretati i voditi projekte solidarnosti.
  • U nekim aktivnostima Europskih snaga solidarnosti u području volontiranja mogu sudjelovati i organizacije izvan EU-a, konkretno, organizacije iz Islanda, Lihtenštajna, Norveške, Turske, bivše jugoslavenske republike Makedonije i drugih partnerskih zemalja.

Pokrenuta je i web stranica Europske snage solidarnosti dostupna na adresi europskesnagesolidarnosti.hr. Na stranici je objavljen Poziv na podnošenje projektnih prijedloga za program Europske snage solidarnosti za 2018. godinu te Vodič kroz program Europske snage solidarnosti. Na novoj web stranici ujedno se mogu saznati sve informacije o mogućim volonterskim aktivnostima u okviru ovog programa koji zamjenjuje i nadograđuje Europsku volontersku službu.

Organizacije koje žele sudjelovati u programu Europske snage solidarnosti moraju imati važeću Oznaku kvalitete kojom se potvrđuje da organizacije posjeduju kapacitet za kvalitetno provođenje projekata u skladu sa standardima kvalitete i pravilima programa. Poziv za podnošenje prijava za Oznaku kvalitete će biti stalno otvoren.

Organizacije koje posjeduju važeću akreditaciju za sudjelovanje u Europskoj volonterskoj službi mogu ravnopravno sudjelovati u programu Europske snage solidarnosti do isteka akreditacije. Nakon toga se trebaju prijaviti za dobivanje Oznake kvalitete. U 2018. godini organizacije iz Islanda, Lihtenštajna, Norveške, BJR Makedonije, Turske i ostalih zemalja koje graniče s Europskom unijom mogu sudjelovati kao partnerske organizacije, ali ne mogu biti nositelji projekata.

Programski vodič za program Erasmus+ je nadograđen u skladu s novim Vodičem za program Europske snage solidarnosti te je dostupan na ovoj poveznici.

Dodatno, otvoren je i natječaj za grupne volonterske projekte u visoko-prioritetnim područjima, koje se podnose izravno EACEA-i. Prijave za ovu aktivnost se mogu podnijeti do 18. veljače 2019. godine. Prioritetna područja određuje Europska komisija, a za ovaj natječaj to su europsko kulturno naslijeđe, integracija stanovnika trećih zemalja (uključujući tražitelje azila i izbjeglice) te odgovor na klimatske promjene. Prijava na natječaje je moguća na ovoj poveznici.

Sljedeći koraci

Projekti u okviru današnjeg poziva odabrat će se nakon što Europski parlament i Vijeće službeno prihvate prijedlog Komisije, u skladu s političkim dogovorom iz lipnja 2018. Rok za podnošenje prijava je 16. listopada 2018., osim za projekte volonterskih timova, koji se mogu prijaviti do 18. veljače 2019.