Komisija predstavila Bijelu knjigu o budućnosti Europe

Kao što je predsjednik Juncker najavio u govoru o stanju Unije 2016., Europska komisija danas je predstavila Bijelu knjigu o budućnosti Europe, koja je doprinos Komisije sastanku na vrhu u Rimu koji će se održati 25. ožujka 2017.

Dok se pripremamo za obilježavanje 60. obljetnice EU-a, osvrćemo se na mir koji traje sedam desetljeća i na proširenu Uniju od 500 milijuna građana koji žive u slobodi u jednom od najuspješnijih gospodarstava svijeta. Istovremeno EU mora gledati prema naprijed kako bi stvorio viziju za svoju budućnost s 27 država članica. U Bijeloj knjizi utvrđuju se glavni izazovi i prilike za Europu u sljedećem desetljeću. Predstavljeno je pet scenarija kako bi se Unija mogla razvijati do 2025. ovisno o tome koji način djelovanja odabere.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je: „Prije 60 godina osnivači Unije odlučili su ujediniti kontinent snagom zakona umjesto oružanim snagama. Možemo biti ponosni na sve što smo otada postigli. Naš najcrnji dan u 2017. još uvijek će biti mnogo svjetliji od bilo kojeg koji su naši preci proveli na ratištu. Obilježavanje 60. obljetnice ugovora iz Rima pravi je trenutak da ujedinjena Europa s 27 država članica stvori viziju za vlastitu budućnost. Vrijeme je za vodstvo, ujedinjenost i zajedničku odlučnost. U Komisijinoj Bijeloj knjizi predstavlja se niz različitih putova kojima bi ujedinjena Europa s 27 država članica mogla krenuti. To je početak, a ne kraj procesa i nadam se da će se sada pokrenuti iskrena i sveobuhvatna rasprava. Forma će zatim slijediti funkciju. Budućnost Europe u našim je rukama.″

U Bijeloj knjizi razmatra se način na koji će se Europa mijenjati u sljedećem desetljeću, od utjecaja novih tehnologija na društvo i radna mjesta, preko preispitivanja globalizacije, do sigurnosnih pitanja i rasta populizma. Izbor s kojim se suočavamo jasno je iznesen: ili će nas ti trendovi ponijeti ili ćemo ih prihvatiti i iskoristiti nove mogućnosti koje nam donose. Stanovništvo i gospodarska važnost Europe opadaju, dok drugi dijelovi svijeta rastu. Do 2060. nijedna država članica neće činiti niti 1 % svjetskog stanovništva, što je uvjerljiv razlog da se trebamo držati zajedno kako bismo postigli više. Napredak Europe u njezinoj ulozi pozitivne svjetske sile i dalje će ovisiti o njezinoj otvorenosti i jakim vezama s partnerima.

U Bijeloj knjizi navodi se pet scenarija, od kojih svaki nudi uvid u moguće stanje Unije do 2025. ovisno o tome što će Europa odabrati . Scenariji obuhvaćaju niz mogućnosti i služe kao ilustracija. Jedan ne isključuje drugi, a nisu ni konačni.

 • Scenarij 1.: Ne odustajemo – EU27 usredotočena je na provedbu svojeg plana pozitivnih reformi u duhu Komisijina „Plana za novi početak za Europu” iz 2014. i Deklaracije iz Bratislave o kojoj se 2016. dogovorilo svih 27 država članica. To bi do 2025. moglo značiti sljedeće:
  • Europljani mogu voziti automatizirane i povezane automobile, ali neriješene pravne i tehničke prepreke i dalje im stvaraju probleme pri prelasku granice.
  • Europljani uglavnom putuju preko granica bez zaustavljanja radi provjere. Pojačana sigurnosna kontrola znači da se u zračnu luku i na željeznički kolodvor mora doći znatno prije polaska.
 • Scenarij 2.: Samo jednistveno tržište – EU27 se postupno usredotočuje samo na jedinstveno tržište jer 27 država članica ne mogu postići zajednički dogovor o sve većem broju područja politika. To bi do 2025. moglo značiti sljedeće:
  • Redovite provjere počinju otežavati poslovni ili turistički prelazak granica. Teže je zaposliti se u inozemstvu i ne jamči se prijenos mirovinskih prava u drugu zemlju. Razbole li se u inozemstvu, građani će morati plaćati velike račune za liječenje.
  • Europljani su neskloni koristiti povezane automobile zbog nedostatka pravila i tehničkih standarda na razini cijelog EU-a.
 • Scenarij 3.: Oni koji žele više, čine više – EU27 nastavlja kao i dosad, ali omogućuje državama članicama koje to žele da zajedno čine više u određenim područjima kao što su obrana, unutarnja sigurnost ili socijalna pitanja. Pojavljuje se jedna ili više „koalicija voljnih”. To bi do 2025. moglo značiti sljedeće:
  • Petnaest država članica uspostavljaju policijsko i pravosudno tijelo za rješavanje prekograničnih kriminalnih aktivnosti. Sigurnosne informacije odmah se razmjenjuju jer su nacionalne baze podataka u potpunosti međusobno povezane.
  • Povezani automobili koriste se u velikoj mjeri u 12 država članica koje su se dogovorile o usklađivanju svojih pravila o odgovornosti i tehničkih standarda.
 • Scenarij 4.: Činiti manje, ali učinkovitije – EU27 usmjerava se na bolje i brže ostvarenje rezultata u odabranim područjima politika, dok čini manje u područjima u kojima se smatra da nema dodanu vrijednost. Pažnja i ograničeni resursi usmjereni su na odabrana područja politike. To bi do 2025. moglo značiti sljedeće:
  • Europsko telekomunikacijsko tijelo bit će ovlašteno za oslobađanje frekvencija za prekogranične komunikacijske usluge, kao što su one kojima se koriste povezani automobili. Također će štititi prava korisnika mobilnih i internetskih usluga bez obzira na to gdje se nalaze u EU-u.
  • Nova europska agencija za borbu protiv terorizma pomaže pri odvraćanju i sprečavanju teških napada sustavnim praćenjem i upozoravanjem o sumnjivim osobama.
 • Scenarij 5.: Zajedno činimo mnogo više – Države članice odlučuju dijeliti više ovlasti, resursa i odlučivanja na svim razinama. Odluke se brže donose na europskoj razini i brzo se provode. To bi do 2025. moglo značiti sljedeće:
  • Europski građani koji se žele žaliti na predloženi projekt vjetroturbina koji financira EU na njihovu lokalnom području ne mogu doprijeti do odgovornog tijela jer im je rečeno da se obrate nadležnim europskim tijelima.
  • Europljani neometano koriste povezane automobile po cijeloj Europi zahvaljujući pravilima na razini cijelog EU-a i provedbenoj agenciji EU-a koja provodi pravila.

 

Sljedeći koraci

Bijela knjiga predstavlja doprinos Europske komisije sastanku na vrhu u Rimu, kada će EU raspravljati o svojim postignućima u posljednjih 60 godina, ali i o svojoj budućnosti s 27 država članica. Bijela knjiga označava početak procesa odlučivanja 27 država članica EU-a o budućnosti njihove unije. Kako bi potaknuli tu raspravu, Europska komisija, zajedno s Europskim parlamentom i zainteresiranim državama članicama, bit će domaćin niza rasprava o budućnosti Europe u gradovima i regijama diljem Europe.

Europska komisija pridonijet će toj raspravi u mjesecima koji slijede nizom dokumenata za razmatranje o sljedećim temama:

 • razvoj socijalne dimenzije Europe
 • produbljenje ekonomske i monetarne unije na temelju Izvješća petorice predsjednika iz lipnja 2015.
 • iskorištavanje globalizacije
 • budućnost europske obrane
 • budućnost financija EU-a.

Kao i Bijelom knjigom, tim će se dokumentima za razmatranje ponuditi različite ideje, prijedlozi, mogućnosti ili scenariji za Europu u 2025. bez iznošenja konačnih odluka u ovoj fazi.

Te će se ideje dodatno razmatrati u govoru predsjednika Junckera o stanju Unije u rujnu 2017. prije nego što bi se mogli donijeti prvi zaključci na sastanku Europskog vijeća u prosincu 2017. To će pridonijeti odlučivanju o daljnjem djelovanju koje će se predstaviti do izbora za Europski parlament u lipnju 2019.

Kontekst

Nadahnute snom o mirnoj i zajedničkoj budućnosti, države članice osnivačice EU-a krenule su prije 60 godina na ambiciozan put europske integracije potpisivanjem ugovora iz Rima. Dogovorile su se da će svoje sukobe rješavati za pregovaračkim stolom, a ne na bojištu. Tako su nakon bolnog iskustva europske mučne prošlosti stvoreni uvjeti za mir koji već traje sedam desetljeća i za Uniju od 500 milijuna građana koji žive u slobodi i imaju mogućnosti u jednom od najuspješnijih gospodarstava svijeta.

Obilježavanje šezdesete obljetnice ugovorâ iz Rima 25. ožujka 2017. bit će važna prigoda da čelnici EU27 razmotre trenutačno stanje europskog projekta, njegova postignuća i snagu te područja za daljnji napredak, kao i da pokažu zajedničku odlučnost da 27 država članica zajednički oblikuje snažniju budućnost.

Kako bi potaknula raspravu uoči sastanka na vrhu u Rimu Komisija je danas predstavila Bijelu knjigu o budućnosti Europe koju je predsjednik Juncker najavio u Govoru o stanju Unije 14. rujna 2016. i koju su pozdravili čelnici EU27 na sastanku na vrhu u Bratislavi 16. rujna 2016.

Bijelom knjigom pokrenut će se rasprava među 27 šefova država ili vlada i pomoći u strukturiranju rasprave na sastanku na vrhu u Rimu i nakon njega. Komisija će se njome služiti i kao početnom točkom za opširniju javnu raspravu o budućnosti našega kontinenta.

Dodatne informacije

Bijela knjiga Europske komisije o budućnosti Europe

Bijele knjige

Ugovori EU-a

60. obljetnica Ugovora iz Rima – događanja u Hrvatskoj

Web-mjesto:60 godina EU-a

Europska priča: 60 godina zajedničkog napretka

Govor o stanju Unije 2016. predsjednika Junckera:Prema boljoj Europi – Europi koja štiti, osnažuje i brani