Kulinarsko putovanje kroz Europu – #InspiredbyGIs

Pridružite nam se na kulinarskom putovanju kroz Europu i uz oznake zemljopisnog podrijetla doživite nove okuse.
Otkrijte recepte koji daju novu draž tradicionalnim sastojcima s oznakom zemljopisnog podrijetla, zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla ili zaštićenom oznakom izvornosti i pripremajte hranu s odličnim europskim proizvodima!

Europski prehrambeni proizvodi i pića odraz su europske kulturološke raznolikosti i prirodnih bogatstava. Europski sustav oznaka zemljopisnog podrijetla štiti posebna znanja i vještine, autentičnost i agro-ekološke uvjete.

Sustavima zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOZP) i zaštićenih oznaka izvornosti (ZOI) štiti se ime proizvoda koji dolaze iz određenog područja i proizvedeni su tradicionalnim postupkom.

Za oznaku ZOI sirovine moraju biti iz područja podrijetla i sve se faze proizvodnje moraju ondje odvijati. Za oznaku ZOZP barem se jedna faza proizvodnje, prerade ili pripreme mora odvijati na tom području.

OZP štiti naziv jakog alkoholnog pića ili aromatiziranog vina s područja države, regije ili lokaliteta ako se osobita kvaliteta proizvoda, njegov ugled ili druga svojstva uglavnom mogu pripisati njegovu zemljopisnom podrijetlu.

Oznakom zajamčeno tradicionalni specijalitet (ZTS) ističu se tradicionalni aspekti, kao što su način izrade proizvoda ili njegov sastav, bez povezanosti s konkretnim zemljopisnim područjem. Registracija naziva proizvoda kao ZTS štiti ga od krivotvorenja i zloupotrebe.

Europa je bogata tradicijama i geografskom raznolikošću, iz čega je proizašla bogata kulinarska kultura. Prehrambeni proizvodi i pića rezultat su poštovanja poljoprivrednih standarda i postupaka, a sastojci upotrijebljeni u našim inspirativnim receptima registrirani su kao proizvodi sa zaštićenim oznakama zemljopisnog podrijetla. Unijinim sustavom kvalitete štite se nazivi tih proizvoda koji imaju jedinstvena obilježja povezana s njihovim zemljopisnim podrijetlom kao i s tradicionalnim znanjem i iskustvom.

Provjerite recepte koje su obradili hrvatski kuhari koristeći te namirnice – poveznica.