Kulinarsko putovanje kroz Europu iz vlastitog doma uz izvorne namirnice

U vremenu kad je fizičko putovanje Europom otežano, iz udobnosti vlastitog doma uputimo se na gastro putovanje Europom. EDIC Zadar vodi nas korak bliže tom cilju.

Informacijski centar Europe Direct (EDIC) Zadar, kojim u ime Zadarske županije, kao projektni partner, upravlja Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, koordinirao je izdavanje kuharice „Kulinarsko putovanje kroz Europu“. Kuharica se naslanja na kampanju Europske komisije „Kulinarsko putovanje kroz Europu“ i u njoj su prezentirana jela u čijoj pripremi se koriste namirnice koje nose oznake zemljopisnog podrijetla. Sustavima zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOZP) i zaštićenih oznaka izvornosti (ZOI) štiti se ime proizvoda koji dolaze iz određenog područja i proizvedeni su tradicionalnim postupkom.

Dio kuharice su i okusi Zadarske županije, tj. jela u čijoj pripremi se koriste namirnice s oznakom zemljopisnog podrijetla s područja Zadarske županije (Paška janjetina, Paška sol, Paški sir, Dalmatinski pršut, tu je još i Novigradska dagnja koja je u postupku dobivanja EU oznake zemljopisnog podrijetla).

Receptima okupljenima u kuharici zastupljena je svaka od zemalja članica EU, tradicionalni okus prožeti su osobnim dodatkom svakog od autora recepata. Recepte su kroz kampanju Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj pripremali gastro blogeri Tamara Ivančić – Ave Dulcis; Gladuša; Nataša Rajčević – Burbon i borovnice; Darko Kontin; Maja Brekalo – Delicious and Healthy by Maya te Recepttura.

Okuse Zadarske županije pripremili su mentori iz Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar Kristina Lončar i Renato Kraljev te učenice i učenici Mate Kapović, Josip Gržeta, Šime Fižuleto, Dijana Pastvečko, Jakov Gažić, Patricija Marinović, Nika Marasović, Matej Jokić, Nika Ožaković, Sara Šarlija, Martina Karamarko i Marko Bakulin.

Zajedničko svim receptima je da u sebi sadrže namirnice koje nose oznake zemljopisnog podrijetla ili su pak zajamčeno tradicionalni specijaliteti.

Broj kuharica je ograničen, a svoj besplatni primjerak možete pronaći na izložbenom mjestu EDIC-a Zadar na adresi Put Murvice 14, Zadar na 2. katu od ponedjeljka 21. prosinca 2020. godine.