Nakon godinu dana Trgovinski sporazum između EU-a i Kanade ostvaruje pozitivne rezultate

U petak, 21. rujna obilježava se prva obljetnica privremenog stupanja na snagu Sveobuhvatnog gospodarskog i trgovinskog sporazuma (CETA) između EU-a i Kanade.

Prvi dostupni podaci pokazuju da sporazum već počinje proizvoditi učinke za izvoznike iz EU-a. Povjerenica Malmström posjetit će Kanadu 26. i 27. rujna kako bi razmotrila dosadašnji napredak.

Tijekom boravka u Montrealu povjerenica će se sastati s kanadskim ministrom za diversifikaciju međunarodne trgovine Jamesom Gordonom Carrom. Dana 26. rujna sudjelovat će u radu prvog Zajedničkog odbora EU-a i Kanade, najvišeg tijela za raspravu dvaju partnera o pitanjima od interesa povezanima sa sporazumom. Posjetit će i nekoliko europskih i kanadskih poduzeća te razgovarati s predstavnicima poduzeća koja se već koriste sporazumom, a 27. rujna održat će govor na Montrealskom sveučilištu.

Povjerenica za trgovinu Cecilia Malmström izjavila je: „Trgovinski sporazum između EU-a i Kanade na snazi je godinu dana i zadovoljna sam njegovim dosadašnjim napretkom. Privremeni podaci pokazuju da čak i u ovoj ranoj fazi imamo dovoljno razloga za slavlje. Izvoz je ukupno porastao, a u mnogim je sektorima ostvaren dojmljiv rast. To je izvrsna vijest i za velika i za mala europska poduzeća. Kao što je to uobičajeno kada je riječ o takvim sporazumima, postoje područja u kojima moramo osigurati potpunu provedbu dogovorenih mjera, kako bi građani i poduzeća mogli u potpunosti iskoristiti nove prilike. O tome namjeravam raspraviti s kanadskim kolegama na sastanku Zajedničkog odbora sljedeći tjedan. Sa zadovoljstvom mogu reći da je naše partnerstvo s Kanadom snažnije nego ikada, i u strateškom i gospodarskom smislu. Zajedno se zalažemo za otvoreni međunarodni trgovinski sustav koji se temelji na pravilima. CETA je jasan dokaz toga.”

Prva pozitivna kretanja

Osim što su CETA-om ukinute gotovo sve carine, sporazumom je ostvaren doprinos poboljšanju poslovne klime između EU-a i Kanade te osigurana željena pravna sigurnost za poduzeća iz EU-a orijentirana na izvoz. Iako je prerano za donošenje čvrstih zaključaka, početni trgovinski rezultati korak su u dobrom smjeru. Prema najnovijim dostupnim statističkim podacima na razini EU-a koji obuhvaćaju razdoblje od listopada 2017. do lipnja 2018., izvoz se iz godine u godinu povećao za više od 7 %.

Neki sektori ostvaruju posebno dobre rezultate. Sektor strojeva i mehaničkih uređaja, koji čini jednu petinu izvoza iz EU-a u Kanadu, porastao je za više od 8 %. Farmaceutski sektor, koji čini 10 % izvoza iz EU-a u Kanadu, porastao je za 10 %. Rast izvoza bilježe i drugi važni sektori EU-a: sektor pokućstva za 10 %, parfemi i kozmetika za 11 %, obuća za 8 % i odjeća za 11 %.

Brojke su ohrabrujuće i u sektoru poljoprivrednih proizvoda: tako se izvoz voća i orašastih plodova povećao za 29 %, čokolade za 34 %, pjenušavog vina za 11 % i viskija za 5 %.

Slijede primjeri poduzeća koja već sada na različite načine uživaju koristi od CETA-e:

  • Konzorcij talijanskih proizvođača šunke San Daniele povećao je svoju prodaju u Kanadi za 35 %. Izvoz talijanskih poljoprivrednih proizvoda u Kanadu ukupno je porastao za 7,4 %.
  • Belgijski proizvođač čokolade Smet Chocolaterie upravo je otvorio svoju prvu trgovinu u Ontariju u Kanadi kako bi zadovoljio dodatnu potražnju za svojim proizvodima; zahvaljujući smanjenju uvozne carine od 15 % prodaja se povećala za petinu u odnosu na prethodnu godinu. Izvoz čokolade iz Europe u Kanadu ukupno je porastao za 34 %.
  • Radnici španjolskog poduzeća Hiperbaric, proizvođača inovativnih strojeva za konzerviranje hrane pod visokim tlakom, zahvaljujući CETA-i lakše mogu privremeno ući u Kanadu kako bi obavljali poslove ugradnje i održavanja opreme.

Primjeri poduzeća iz Belgije, Estonije, Finske, Francuske, Irske, Italije, Nizozemske, Španjolske i Švedske dostupni su ovdje.

Kontekst

CETA poduzećima iz EU-a svih veličina nudi nove prilike za izvoz u Kanadu. Sporazumom su ukinute carine na 98 % proizvoda kojima EU trguje s Kanadom. To omogućuje godišnju uštedu od otprilike 590 milijuna EUR carina, nakon stupanja na snagu svih smanjenja carina. Osim toga, europskim se poduzećima omogućuje dosad najbolji pristup ponuđen poduzećima izvan Kanade za sudjelovanje u kanadskoj javnoj nabavi, i to ne samo na saveznoj razini nego i na razini provincija i općina.

Zahvaljujući CETA-i stvaraju se nove prilike za europske poljoprivrednike i proizvođače hrane, a istovremeno se u potpunosti štite osjetljivi sektori EU-a. Zahvaljujući sporazumu 143 vrste visokokvalitetnih prehrambenih proizvoda i pića iz EU-a („oznake zemljopisnog podrijetla”) sada se mogu prodavati pod vlastitim imenom u Kanadi i zaštićene su od imitacije.

Sporazumom se osiguravaju i bolji uvjeti za pružatelje usluga, veća mobilnost za zaposlenike poduzeća te okvir za međusobno priznavanje stručnih kvalifikacija u rasponu od arhitekata do rukovatelja dizalicama.

CETA je privremeno stupila na snagu 21. rujna 2017. nakon odobrenja država članica EU-a u Vijeću i Europskog parlamenta. Međutim, u potpunosti će i konačno stupiti na snagu nakon što sve države članice EU-a ratificiraju sporazum.

EU je sklopio 39 trgovinskih sporazuma sa 69 zemalja, a najnoviji je takav sporazum sklopljen s Japanom. Trgovinski sporazumi EU-a dokazano su potaknuli rast i otvaranje radnih mjesta u Europi. Jedan je od primjera trgovinski sporazum između EU-a i Južne Koreje. Otkako je taj sporazum stupio na snagu 2011. izvoz EU-a u Južnu Koreju povećao se za više od 55 %, izvoz određenih poljoprivrednih proizvoda povećao se za 70 %, prodaja europskih automobila u Južnoj Koreji utrostručila se, a trgovinski deficit pretvoren je u suficit. U Europi o izvozu ovisi 31 milijun radnih mjesta. U prosjeku se svakim povećanjem izvoza za 1 milijardu EUR podupire 14 000 radnih mjesta u EU-u.


Dodatne informacije

Iskustva europskih izvoznika

Informativni članci

Mali i veliki gradovi koji izvoze u Kanadu

Tekst CETA-e

Dodatni izvori o CETA-i