Obilježavanje Dana Europe

Logotip Dan Europe9. svibnja datum je koji označava godišnjicu povijesne „Schumanove deklaracije”. Još je 1950. godine vizija Roberta Schumana bila osnovati europsku instituciju koja bi ujedinila proizvodnju ugljena i čelika i upravljala njome. Njegova ideja o novom obliku političke suradnje u Europi, kojom bi rat među Europskim državama postao nezamisliv, smatra se začetkom današnje Europske unije. Odlukom Vijeća Europske Unije 1985. godine 9. svibnja svake godine obilježava se kao Dan Europe, odnosno dan kojim se slavi mir i jedinstvo u Europi. Dan Europe dio je europskog identiteta te se, uz himnu i zastavu, smatra europskim simbolom.

Europski tjedan Informacijski centar Europe Direct Zadar, kao glavno informacijsko sredstvo Europske unije u Zadarskoj županiji, u Europskom je tjednu s partnerima organizirao niz aktivnosti s ciljem upoznavanja građana s vrijednostima koje promiče Europska unija. U okviru Europskog tjedna održan je niz tematskih radionica za djecu te radionica i tribina s ciljem pripreme mladih za europsko tržište rada.

Središnje događanje, obilježavanje Dana Europe, održat će se u subotu 9. svibnja, s početkom u 10 sati na Narodnom trgu.image-7c15e356d84e06df6b4851b531fe4a09c229b5b4539f5119560d9b33e09ad9d4-V  

 Ovom prilikom pozivamo žitelje i posjetitelje Zadarske županije da nam se pridruže na Narodnom trgu, gdje će kroz kviz i neformalan razgovor moći dobiti više informacija o Europskoj uniji te uživati u koncertu Elene Stelle.