Objavljen drugi poziv na dostavu prijedloga u okviru Instrumenta za povezivanje Europe

interreg_enKomisija objavljuje drugi poziv na dostavu prijedloga u okviru Instrumenta za povezivanje Europe s više od 7,6 milijardi eura za financiranje projekata u području prometa. Od toga je 6,5 milijardi eura namijenjeno državama koje zadovoljavaju uvjete za financiranje iz Kohezijskog fonda.

Kako bi se ostvarile sinergije s ostalim Komisijinim prioretima, primjerice jedinstvenim digitalnim tržištem, poseban je naglasak ovogodišnjeg poziva na dostavu prijedloga na inovativnom prometu. Projekti koji će se financirati iz opće omotnice (1,1 milijarda eura dostupna za svih 28 država članica) su, među ostalim, inteligentni prometni sustavi odnosno sustavi upravljanja prometom kao što je ERTMS (željeznički promet), SESAR (zračni promet) ili RIS (promet plovnim putovima). Iz „kohezijske” će se omotnice (6,5 milijardi eura dostupnih za 15 država članica) pridonijeti tim prioritetnim ključnim infrastrukturnim projektima tako što će se ulagati u održive načine prijevoza poput željeznica i unutarnjih plovnih putova. To je neizostavna sastavnica Komisijina prioriteta stvaranja energetske unije s naprednom klimatskom politikom.

EU će pružati potporu sufinanciranjem, a odobravat će je najboljima nakon postupka odabira i ocjenjivanja. Podnositelji mogu dostavljati prijedloge do 16. veljače 2016. Rezultati poziva objavit će se do ljeta 2016.

 Kontekst

U okviru Instrumenta za povezivanje Europe će se iz proračuna EU-a za razdoblje od 2014. do 2020. dodijeliti 24,05 milijardi eura za sufinanciranje projekata TEN-T u državama članicama EU-a. Od toga je 11,305 milijardi eura namijenjeno za projekte u državama članicama koje zadovoljavaju uvjete za financiranje iz Kohezijskog fonda.

Komisija je 29. lipnja 2015. objavila prvi popis od 276 projekata koji će se financirati iz Instrumenta za povezivanje Europe u ukupnom iznosu od 13,1 milijarde eura. To je dosad najveće ulaganje EU-a u prometni sektor. Države članice podržale su popis 10. srpnja 2015. i provedba je u tijeku.

DODATNE INFORMACIJE:

OBAVIJEST

Letak

Internetske stranice s pozivima (INEA)

Izvršna agencija za inovacije i mreže (INEA) organizirat će informativni dan o prometu u okviru Instrumenta za povezivanje Europe u ponedjeljak 30. studenoga 2015. u zgradi Charlemagne u Bruxellesu (Belgija).