Održan Dan otvorenih vrata za hrvatske branitelje

image-d32cd64a1a210b9798620dc675b08dee5030bad0cb762d507f16b9271cb49024-VInfromacijski centar Europe direct Zadar je u okviru županijskih dana organizirao Dan otvorenih vrata za hrvatske branitelje na kojem su predstavljeni  programi u kojima kao pojedinci ili kao različiti oblici udruženja branitelji mogu sudjelovati.

Voditelj informacijskog centra pojasnio je svrhu ovog događanja : “Ovo je danas zamišljeno kao individualne konzultacije, jedan na jedan. Doveli smo stručnjake iz svih područja, od ruralnoga razvoja, prava, stručnjake koji izrađuju poslovne planove, studije izvedivosti, stručnjake za energetsku učinkovitost…Mogu dobiti odgovor od kompetentnih ljudi na sva svoja pitanja.”

Na navedenom događanju prisustvovali su predstavnici braniteljskih udruga koji su na pitanja o načinu  povlačenje sredstava,  kao udruge ili kao privatne osobe,  konkretne odgovore dobivali od stručnjaka iz županijskih odjela, razvojnih agencija, konzultanata za ruralni razvoj te stručnjaka partnerskih udruga. Branitelji  su danas prepoznati i kao uspješni poduzetnici, vlasnici OPG-ova, zadrugari, organizirani kroz udruge civilnoga društva gdje pomažu jedni drugima.

Možemo reći da je to ukupna financijska omotnica za Republiku Hrvatsku jer branitelje ne možemo gledati samo kao populaciju branitelja. Možemo branitelje gledati kao poduzetnike, kao udruge, kao poljoprivrednike, dakle njima su kao braniteljima dostupni svi fondovi – poručio je Davor Lonić i pozvao branitelje da u ovom edukacijskom centru i ubuduće potraže pomoć u vezi izrade programa ili sufinanciranja iz EU fondova.