Održan Europski tjedan 2018 u Zadarskoj županiji

Informacijski centar Europe Direct Zadar, informacijsko sredstvo Europske unije u Zadarskoj županiji, u partnerstvu s Zadarskom županijom, Centrom za informiranje i savjetovanje u karijeri (CISOK), Gradskom knjižnicom Zadar i Gradom Zadrom organizirao je niz aktivnosti s ciljem upoznavanja građana s vrijednostima koje promiče Europska unija. Također i ove je godine EDIC Zadar sudjelovao je u „Danima otvorenih vrata EU projekata“ te taj način sudjelovao u kampanji EU in my Region.

Europski tjedan u Zadarskoj županiji započeo je u ponedjeljak 07. svibnja i trajao je do petka 11. svibnja. U navedenom tjednu na različitim lokacijama pružene su  informacije o djelovanju i radu Europske komisije. Također održane su  tematske edukacije koje su najviše usredotočene na djecu i mlade.

  • U suradnji s Gradskom knjižnicom i njenim ograncima, osnovnim školama i vrtićima organizirano je 7 radionica na kojima su djeca kroz igru Istraživali i upoznavali Europsku uniju. Ukupno je na navedenim radionicama sudjelovalo oko 60 djece.
  • Za sve zainteresirane projekt EDIC Zadar 10. svibnja je održao Dan otvorenih vrata. Na ovaj način projekt EDIC Zadar priključio se „Danima otvorenih vrata EU projekata“. Posjet učenika 5.A razreda O.Š. Petra Preradovića sa svojim nastavnicama bio je veoma zanimljiv sat „terenske nastave“, na kojem su učenici pokazali puno znatiželje i zanimanja za pojmove vezane za EU, a pojedini i puno znanja koje nadilazi njihovu dob i programe V. razreda na ovu tematiku. Na navedenom događanju ostvarena je izvrsna suradnja Odsjekom za međunarodnu suradnju Grada Zadra. Osim djece na ovom događanju EDIC su posjetili zainteresirani građani koje je najviše interesirao način prijave na natječaje.
  • Osim navedenog Europski tjedan je obuhvatio aktivnosti koje su organizirale partnerske institucije. Tako je Centar za informiranje i savjetovanje o karijeri (CISOK) za učenike srednjih škola održati predavanje „Studiranje u inozemstvu“ i radionicu pod nazivom Europass životopis za tražitelje zaposlenja“.