Održan seminar o Sporazumu o slobodnoj trgovini Kanada – Europska unija

20160629_124733U organizaciji Informacijskog centra Europe Direct Zadar i Veleposlanstva Kanade u Republici Hrvatskoj te u partnerstvu s Županijskom komorom Zadar u srijedu 29. lipnja 2016. u prostorijama Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Zadar održao se seminar o Sporazumu o slobodnoj trgovini Kanada – EU (CETA).

Seminar je otvorio, kao domaćin, direktor ŽK Zadar Denis Ikić koji je pozdravio sve okupljene. Nakon toga je voditelj Informacijskog centra Europe Direct Zadar gospodin Davor Lonić pozdravio sve prisutne i zahvalio veleposlniku na dolasku te prisutne upoznao na aktivnosti EDIC centra te pozvao sve zainteresirane da nam se slobodno obrate.  G. Ivica Katić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i obrtništvo Grada Zadra također je izrazio svoje zadovoljstvo da je NJ.E. ambasador posjetio Zadar.

„Sveobuhvatni gospodarski i trgovinski sporazum između Europske unije i Kanade, Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA), čija će provedba početi 2017. godine, pomoći će, ukidanjem većine carina, poduzetničkim ulaganjima i otvaranju novih radnih mjesta“, naglasio je veleposlanik Maksymiuk u uvodnom obraćanju prisutnim poduzetnicima, predstavnicima Grada Zadra i Zadarske županije. Veleposlanik je izrazio i nadu da će hrvatske tvrtke uvidjeti prednost ovoga sporazuma, otvaranje mogućnosti lakšeg poslovanja s Kanadom.

Gđa Synthia Dodig, savjetnica za trgovinu u kanadskom Veleposlanstvu, u svom je izlaganju istaknula da će CETA za oba partnera, Kanadu i Europsku uniju, biti jedan od najznačajnijih sporazuma o slobodnoj trgovini koji su ikad potpisani. „Sporazumom će se sveobuhvatno ukinuti carinski nameti na pojedine robe, poboljšati pristup robi i uslugama te omogućiti veća sigurnost i zaštita ulaganja“, rekla je Dodig.

Viši trgovinski savjetnik za regiju iz Veleposlanstva Kanade u Rimu Jan Scazighino, u predavanju o poslovanju s Kanadom, ponudio je prisutnim poduzetnicima kanadsku pomoć u pronalasku dobavljača i upravljanju odnosima s njima te u unapređenju lanca opskrbe.

I nakon same prezentacije veleposlanik Maksymiuk je sa svojim timom posjetio tvornicu Maraska.

Prezentacije

CETA_-_For_EU_Audiences-HR-HR-Zadar
Zadar-Scazighino-hrv.pdf

 

Nastupni posjet veleposlanika Kanade Zadarskoj županiji

Gradonačelnik Kalmeta primio veleposlanika Kanade u RH, NJ.E. Daniela Maksymiuka

ŽK Zadar:  Seminar o Sporazumu o slobodnoj trgovini Kanada – Europska unija otvorio kanadski veleposlanik u Hrvatskoj