Plan ulaganja za Europu: Europski fond za strateška ulaganja spreman za jesenski početak rada

141126_whattoinvestin_smallEuropska komisija dovršila je danas pripreme za poticanje ulaganja u realno gospodarstvo.

Paket mjera koje su  dogovorene osigurat će da Europski fond za strateška ulaganja (EFSU) bude posve uspostavljen i funkcionalan početkom jeseni 2015., u skladu s ambicioznim planom provedbe Plana ulaganja za Europu koji je utvrdio predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker.

Paket sadrži Komunikaciju o ulozi nacionalnih razvojnih banaka (NRB)  u podupiranju Plana ulaganja za Europu. Potpredsjednik Europske komisije Jyrki Katainen, zadužen za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost, izjavio je: „Nacionalne razvojne banke imaju vrlo važnu ulogu u uspješnom ostvarivanju Plana ulaganja. Devet država članica već je objavilo svoje sudjelovanje u Planu ulaganja posredstvom svojih razvojnih banaka, koje imaju neprocjenjivo lokalno znanje i stručnost.

Europska investicijska banka već blisko surađuje s tim NRB-ovima te se nadamo da će to i mnoge druge potaknuti na dodatne napore.” Povjerenik Pierre Moscovici, zadužen za gospodarske i financijske poslove, oporezivanje i carinu, izjavio je: „Sinergija između europskih i nacionalnih alata bit će od ključne važnosti za početak brzog zatvaranja investicijskog jaza s kojim su suočena naša gospodarstva. Uvjereni smo da dobro strukturirana mreža nacionalnih razvojnih banaka može odigrati ključnu ulogu u ostvarenju tog cilja i služiti kao dopuna Europskoj investicijskoj banci.“

Predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker, potpredsjednik Jyrki Katainen i predsjednik EIB-a Werner Hoyer potpisali su sporazum o EFSU-u kojim se određuju metode rada između Komisije i EIB-a. Ostale danas donesene odluke obuhvaćaju potvrdu projekata koje pretfinancira EIB i koji će dobiti potporu u obliku jamstva EFSU-a, imenovanje članova Upravnog odbora EFSU-a te konačne dogovore o pokretanju Europskog savjetodavnog centra za ulaganja (EIAH) , Europskog portala projekata ulaganja (EPPU)  i Tablice  pokazatelja za evaluaciju projekata.

Na internetu je dostupno priopćenje za medije , a EbS-ova snimka današnjeg obraćanja medijima i svečanog potpisivanja objavljena je ovdje.

Više o ..

Europska komisija najavila Plan ulaganja u vrijednosti od 315 milijardi EUR

Investicijski plan Komisije za Europu ide dalje

Video