Povećanje ukupne kvote za plavoperajnu tunu od 20%.

tuna-576938_640Od danas,  26. svibnja do 24.  lipnja otvorena je sezona lova na tune, kada veliki brodovi, plivarice , smiju loviti tune u Mediteranu i istočnom Atlantiku.

 Ove godine, po prvi put od stupanja na snagu Plana oporavka za plavoperajnu tunu u 2006. godini,  značajno su se  povećanje kvote za ulov plavoperajne tune  (preko 9372 tona). Progresivni oporavak ribljeg fonda,  što su pokazala znanstvena istraživanja,  doveo je do povećanja ukupnih kvote za plavoperajnu tunu  od 20%.

Europski povjerenik za okoliš, pomorstvo i ribarstvo, Karmenu Vella, rekao je: “Tuna, emblemska vrsta koja je bila blizu nestajanja vraća se nazad u život. Po prvi put u gotovo deset godina, naši ribari mogu koristiti mogućnost većeg ulova.  Održivost i  dobro upravljanje su se  isplatiti. Moramo nastaviti ovim putem. “

Za održavanje ovog trenda oporavka, EU je ponovio svoje opredjeljenje da u potpunosti provodi međunarodne mjere kontrole za plavoperajnu tunu. Također, donesene  stroge mjere kontrola i inspekcijskih programa koje koordinira Europska agencija za ribarstvo kontrole (EFCA) i države članica imaju za cilj staviti pod kontrolu  izlov plavoperajne tune

Ove visoke standarde kontrole zahtijevaju značajan broj inspektora, patrolna plovila i zrakoplova raspoređeni tijekom cijele godine. Povećane kontrola aktivnosti odvijaju se na plivaricama tijekom ribolovne sezone i na kavezima u razdoblju kada se love tune za daljnji uzgoj.

Europska komisija prati ulove na stalnoj osnovi, uključujući i kroz sustav kontrole satelitom VMS sustav nadzora. VMS sustav služi  kako bi se osiguralo da se  sva pravila, a posebno kvote individualnih plovila, u potpunosti poštuju.

 Ulov tune  reguliran je od strane Međunarodne komisije za zaštitu atlantskih tuna (ICCAT) u kojojm su  EU i zemlje članice članovi. Bliska suradnja s Europskom agencija za kontrolu ribarstva (EFCA), državama članicama i drugim ICCAT ugovornim stranaka, znači da su poduzete sve potrebne mjere kako bi podržao plan za oporavak i njegovu dugoročnu održivost.

Države članice koje su aktivno uključene  u lovu na tune su  Španjolska, Francuska, Italija, Hrvatska, Grčka, Portugal, Malta i Cipar. Tih 8 zemalja članica  dijele kvotu EU, a Španjolska i Francuska imaju  najveći udio.

Pozadina

U 2006. godini, ICCAT donijela je 15-godišnju plana oporavka za tuna u istočnom Atlantiku i Mediteranu koji je redovito modificirana na temelju procjene zaliha, kontrola iskustvima i novim tehnologijama.

 U 2010, 2012 i 2014. značajne mjere uvedene za provedbu održivog upravljanja fondovima. Na svojoj posljednjoj godišnjoj skupštini u studenome 2014. godine, ICCAT je usvojila godišnji porast od 20% za Tunu (BFT) od  Ukupno dopustivog ulova (TAC) tijekom iduće tri godine. Kao rezultat toga, kvota u EU povećan je sa 7,938.65 t 2014. do 9,372.92 2015 (20%).

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-15-5034_en.htm
http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-15-5033_en.htm