Povjerenik Europske komisije za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christos Stylianides boravio u radnom posjetu Republici Hrvatskoj

stylianides-visit-croatia  Povjerenik Europske komisije za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christos Stylianides, od 16. do 18. travnja 2015, posjetio je Republiku Hrvatsku.

U okviru posjeta sastao se s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović, ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić,  članovima Odbora za vanjsku politiku i europske poslove Hrvatskog sabora, kao i s Davorom Stierom zastupnikom u Europskom parlamentu.  U pratnji hrvatskih dužnosnika povjerenik Stylianides posjetio je poplavljena područja istočne Slavonije – Gunju i Rajevo Selo.

 

StylianidesVlada Republike Hrvatske procijenila je štete iz prošlogodišnjih svibanjskih poplava na 297,6 milijuna eura. Poplavama je bilo pogođeno pet istočnih županija u slivu rijeke Save: Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, Brodsko-posavska, Požeško-slavonska i Sisačko-moslavačka. Potopljeno je oko 2700 stambenih objekata i više od 4000 gospodarskih objekata, od koji su mnogi pretrpjeli teška strukturna oštećenja.

Hrvatskoj je iz Fonda solidarnosti EU-a dodijeljeno 8,96 milijuna eura. Povjerenik Stylianides je na licu mjesta dobio uvid u razmjere šteta te je posjetio objekte obnovljene sredstvima iz Fonda solidarnosti Europske unije.

Povjerenik Stylianides podsjetio je da se Hrvatska još 2009. pridružila mehanizmu Europske unije za civilnu zaštitu te se dokazala kao ključan partner u regiji a sudjelovala je i u pomoći Ukrajini. Naglasio je kako očekuje nastavak odlične suradnje s hrvatskim partnerima jer je europska solidarnost potrebnija no ikad.

Fond solidarnosti EU-a