Povratak u školu: mlijeko, voće i povrće za školsku djecu zahvaljujući programu EU-a

S početkom školske godine nastavlja se EU-ov program voća, povrća i mlijeka u školama u državama članicama koje u njemu sudjeluju.

U cilju promicanja zdravih prehrambenih navika među djecom ovaj program EU-a uključuje distribuciju voća, povrća i mliječnih proizvoda te posebne obrazovne programe u okviru kojih će se učenike podučavati o važnosti zdrave prehrane i načinu proizvodnje hrane.

Broj škola koje u tome sudjeluju raste te je ovom inicijativom za zdravu prehranu u školskoj godini 2017./2018. obuhvaćeno više od 30 milijuna djece diljem Europske unije.

Povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan izjavio je: „Važno je znati otkud naša hrana dolazi i da je ona rezultat naporna rada. Zahvaljujući EU-ovim programima za škole, djeca uče ne samo o poljoprivredi i proizvodnji hrana, već imaju priliku kušati kvalitetne proizvode i iskoristiti njihovu prehrambenu vrijednost. Za dobru hranu nikad nije prerano!”

U okviru programa za svaku školsku godinu rezervirano je 150 milijuna EUR za voće i povrće te 100 milijuna EUR za mlijeko i druge mliječne proizvode. Iako sudjelovanje nije obvezno, sve države članice EU-a barem ga djelomično provode. Europska komisija donijela je u ožujku 2018. odluku o raspodjeli sredstva za školsku godinu 2018./2019. za svih 28 država članica koje sudjeluju u programu. Osim toga, države članice imaju mogućnost dopuniti potporu EU-a nacionalnom potporom za financiranje programa.

Odabir proizvoda za distribuciju temelji se na zdravstvenim i okolišnim aspektima, godišnjem dobu, raznolikosti i dostupnosti. Države članice mogu poticati lokalnu ili regionalnu kupnju, organske proizvode, kratke lance opskrbe, koristi za okoliš, programe kvalitete za poljoprivredne proizvode.

Distribucija voća, povrća i mlijeka popraćena je nizom obrazovnih aktivnosti namijenjenih školskoj djeci. Gotovo sve zemlje osnovale su odbore u kojima sudjeluju nacionalna tijela i dionici iz poljoprivrednog, zdravstvenog i obrazovnog sektora, a neki od njih sastali su tijekom školske godine kako bi nadgledali provedbu aktivnosti.

Za ovu školsku godinu Hrvatskoj je dostupno 1 664 090 EUR za Program distribucije voća i povrća u školama (EUR) i 800 354 Program distribucije mlijeka u školama.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju 23.08.2018 godine objavila je javni poziv za sudjelovanje u Školskoj shemi 2018/2019:

  1.  Javni poziv za iskaz interesa osnivača školskih ustanova za sudjelovanje u Školskoj shemi, koji ostaje otvoren od dana objavljivanja na mrežnim stranicama www.apprrr.hr  do 25. rujna 2018. godine
  2.  Javni poziv za iskaz dobavljača za sudjelovanje u Školskoj shemi koji ostaje otvoren tijekom cijele školske godine 2018/2019 od dana objavljivanja na mrežnim stranicama www.apprrr.hr

Školska shema u školskoj godini 2018/2019 provodi se na području čitave Republike Hrvatske od 1. kolovoza 2018. do 31. srpnja 2019. godine, sukladno Pravilniku o Školskoj shemi voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda (NN 69/2018). U okviru Školske sheme voće, povrće, mlijeko i mliječni proizvodi ponudit će se učenicima kao zaseban obrok neovisno od obroka u okviru školske prehrane, kontinuirano u nastavne dane tijekom školske godine. Voće i povrće ponudit će se učenicima u osnovnim i srednjim školama, a mlijeko i mliječni proizvodi učenicima od 1. do 4. razreda osnovnih škola.

Za razliku od prošle školske godine, kada su podnositelji zahtjeva bile škole, u ovogodišnjoj Školskoj shemi to su osnivači školskih ustanova.

Dodatne informacije

Program distribucije voća, povrća i mlijeka u školama

Obrazovni paket za djecu o hrani i poljoprivredi u Europi

Za ovu školsku godinu Hrvatskoj je dostupno 1 664 090 EUR za Program distribucije voća i povrća u školama (EUR) i 800 354 Program distribucije mlijeka u školama.