Usvojen Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014-2020

Vlada_RH

Vlada RH prihvatila je prijedlog Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ za financijsko razdoblje Europske unije 2014.-2020., a isto je danas 12.prosinca 2014. učinila i Europska komisija (EK), donošenjem Odluke o odobrenju ovog Programa u ranim popodnevnim satima.

Time je otvoren put za korištenje 6,881 milijardi eura  EU sredstava za ulaganje u rast i razvoj“, istaknuo je potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić.
logo_en

Glavna uprava za regionalni razvoj Europske komisije zaprimila je 203 operativna programa, a do danas ih je bilo odobreno 34.  U okviru cilja „Ulaganje za rast i radna mjesta”, RH je iz proračuna EU-a na raspolaganju ukupno 8,397 milijardi eura, od čega je 6,881 milijardi eura dodijeljeno Operativnom programu Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., i to 4,321 milijarda eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj, te 2,559 milijardi eura iz Kohezijskog fonda. Gotovo 2 milijarde eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj bit će iskorišteno za podršku malim i srednjim poduzećima, istraživanje i inovacije, a značajan udio ulaganja, od više od 3,5 milijardi eura, uložit će se u zaštitu okoliša, prilagodbu klimatskim promjenama i mrežnu infrastrukturu (promet). Operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ izrađen je u suradnji tijela državne uprave, predstavnika jedinica lokalne i regionalne samouprave, socijalnih partnera i civilnog društva. Tijekom izrade ovog dokumenta održano je i nekoliko savjetovanja s javnošću o prioritetnim područjima ulaganja obuhvaćenih ovim programom. Cjelokupni proces koordiniralo je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Ovo je jedan od tri OP koje Vlada planira donijeti u sljedećem razdoblju.