Projekt European Chrismast Tree Decoration 2017

Već treću godinu za redom Zadarska županija se putem EU projekta Informacijskog centra Europe Direct Zadar odazvala na sudjelovanje u projektu „European Christmas Tree Decoration Exchange“, (europska razmjena božićnih ukrasa).

Riječ je o projektu kulturne razmjene Informacijskog centra Europe Direct  Wrexham u kojem sudjeluju osnovne škole iz cijele Europe. Cilj projekta je da učenici škola sudionica iz 28 europskih zemalja izrade božićne ukrase kojima će  predstaviti sebe, svoj kraj, svoju povijest i kulturu te da sve to podijele sa ostalim školama u svojoj grupi. Čineći božićne ukrase i sastavljanje informacija o proslavi Božića u svojoj regiji, učenici će otkriti više o svojoj kulturi i tradiciji. Kroz materijale z cijele Europe, oni će naučiti o Božiću u drugim zemljama te o mnogim drugim aspektima svake zemlje, kao što su jezik, povijest i kultura, kao i razumijevanje onoga što znači biti građanin Europe.

Ove godine u projektu je sudjelovalo preko 400 osnovnih škola iz cijele Europe. Informacijski centar Eurpe Direct Zadar animirao je i koordinirao ukupno 7 škola, 6 iz Zadarske županije i jedna iz Ličko senjske županije. Sve škole bile su raspoređene u grupe s ostalih 29 škola iz cijele Europe. Svaka škola imala je svoju ideju kako se predstaviti. Sve škole su primile ukrase i informacijske pakete od svojih partnerskih škola. Božićna drvca u školama su okićena s ukrasima iz ostalih partnerskih škola dok se predstavljanjem informacijskih paketa uči o toke kako se Božić slavi u ostalim europskim regijama.

Kako je to bilo u kojoj školi pogledajte :

  • Osnovna škola Stjepana Radića, Bibinje
  • Osnovna škola Vladimira Nazora, Škabrnje
  • Osnovna škola Zemunik
  • Osnovna škola Ivan Goran Kovačić, Lišane Ostrovičke
  • Osnovna škola Privlaka
  • Osnovna škola Vladimir Nazor Neviđane
  • Osnovna škola Lovinac

 


Galerija slika

Video;  HRTi REGIONALNI DNEVNIK, 7. prosinca 2017 , prilog započinje 37:10