Projekt razmjene božićnih ukrasa 2018

Tradicionalno EDIC Zadar s osnovnim školama, s ciljem educiranja mladih o drugim zemljama u EU kroz kreativne i zabavne aktivnosti, sudjelovanje u projektu „European Christmas Tree Decoration Exchange“, (Europska razmjena božićnih ukrasa).

Riječ je o projektu kulturne razmjene Informacijskog centra Europe Direct  Wrexham u kojem sudjeluju osnovne škole iz cijele Europe. Cilj projekta je da učenici škola sudionica iz 28 europskih zemalja izrade božićne ukrase kojima će  predstaviti sebe, svoj kraj, svoju povijest i kulturu te da sve to podijele sa ostalim školama u svojoj grupi. Čineći božićne ukrase i sastavljanje informacija o proslavi Božića u svojoj regiji, učenici će otkriti više o svojoj kulturi i tradiciji. Kroz materijale z cijele Europe, oni će naučiti o Božiću u drugim zemljama te o mnogim drugim aspektima svake zemlje, kao što su jezik, povijest i kultura, kao i razumijevanje onoga što znači biti građanin Europe.

U suradnji s Upravnim odjelima za društvene djelatnosti i Odjelom za razvoj i europske procese Informacijski centar Europe Direct Zadar pozvao je osnovne škole na sudjelovanje u projektu.

Ove godine u projektu je sudjelovalo preko 500 osnovnih škola iz cijele Europe. Informacijski centar Eurpe Direct Zadar je ove godine koordinirao četiri škole. Svaka škola bila je raspoređena u grupu s još 29 škola s kojima je razmjenjivala božićne ukrase i informacijske pakete u kojima prikazuju običaje iz svog kraja. Sve škole su primile ukrase kojima su okitili Božićna drvca i informacijske pakete svojih partnerskih škola putem kojih su se upoznavali s običajima iz drugih krajeva EU-a.

Kako je to bilo u kojoj školi pogledajte :