Slavonski kulen dobio oznaku zemljopisnog podrijetla EU-a

|Author=Frka |

|Author=Frka |

Komisija Hrvatskoj odobrila novu zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla.

Europska komisija odobrila je zahtjev da se „Slavonski kulen” / „Slavonski kulin” uvrsti u registar zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOZP). Slavonski kulen, poznat i kao Slavonski kulin, sušena je kobasica koja se u Slavoniji priprema svake godine od 1. studenoga do 31. ožujka. Proizvodnja kulena u Slavoniji tradicija je stara više od dvjesto godina, a kulen je važan izvor prihoda nekih poljoprivrednih gospodarstava. „Slavonski kulen” / Slavonski kulin” po tradiciji se poslužuje za praznike, vjerske blagdane i obiteljske proslave.

 

OPIS Kulena

„Slavonski kulen”/„Slavonski kulin” je trajna kobasica proizvedena od mješavine najkvalitetnijih dijelova svinjskog mesa, leđne slanine, soli i začina koja se nadjeva u slijepo svinjsko crijevo. Nadjeveno crijevo se tijekom najmanje 150 dana podvrgava sukcesivnim procesima fermentacije, hladnog dimljenja, sušenja i zrenja.

„Slavonski kulen”/„Slavonski kulin” bez obzira na razlike u vremenskom okviru početka proizvodnje kod svih proizvođača na kraju proizvodnog postupka od najmanje 150 dana mora imati propisana fizikalno-kemijska i organoleptička svojstva

„Slavonski kulen”/„Slavonski kulin” je izvana valjkastog izgleda i oblika koji može varirati ovisno o veličini i obujmu svinjskog slijepog crijeva, jednolične svijetlo do tamno smeđe boje bez mrlja, nabora i pukotina, povezan vezom od konopljanih vlakana koji se usijeca u prirodne nabore crijeva. Na presjeku je skladnog izgleda dobro povezanih mesnih i masnih čestica bez suvišnih vezivno-tkivnih ostataka, svijetlo do tamno crvene boje osim masnih dijelova koji su bijele do narančaste boje, bez ili blago naglašenog tamnog vanjskog ruba.

Miris je ugodan, izvana po dimu bjelogoričnog drveta a u unutrašnjosti po fermentiranom svinjskom mesu, začinskoj paprici i češnjaku uz blagu notu dima. Konzistencija je čvrsta, ne drobiva, dobro se narezuje i lako žvače. Okus je intenzivan i karakterističan po fermentiranom zrelom svinjskom mesu, slan i ljut bez kiselosti, gorčine.

U trenutku stavljanja u promet „Slavonski kulen”/„Slavonski kulin” mora težiti najmanje 900 g i imati sljedeća fizikalno-kemijska svojstva: sadržaj vode do 40 %, udio masti do 35 % i aktivitet vode (aw) ispod 0,90.

U bazi podataka o zaštićenim poljoprivrednim proizvodima DOOR već je više od 1410 zaštićenih proizvoda. Dodatne informacije možete naći i na stranicama o politici kakvoće.