Sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje učinkovitiji nego ikad nakon 35 godina

Sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF) u godišnjem izvješću za 2015., objavljenom danas, ukazuje na povećanje učinkovitosti s kojom RASFF razmjenjuje informacije o pitanjima koja predstavljaju ozbiljnu opasnost za zdravlje.

RASFF portal

Mreža time omogućuje vlastima da brzo djeluju na zdravstvenu ispravnosti hrane i  rizike prije nego što su bi mogli postati štetni za europske potrošače. Prošle godine, Europska komisija je primila 3049 obavijesti o riziku u hrani ili hrani za životinje putem ovog sistema uzbunjivanja. Njih 775 predstavljalo je ozbiljan zdravstveni rizik. Stopa odgovora na takva upozorenja povećao se za 23%.

Među prijavljenim rizicima bila je  žive u ribi, aflatoksini u orasima i salmonele u voću i povrću. RASFF sustav dijeljena informacija je ključni alat za osiguranje brze prekogranične reakcije kada se otkriju rizici za zdravlje ljudi u hranidbenom lancu. Sustav – koji je nastao u 1979 – je evoluirala kako bi zadržao korak na rastućem i sve složenijem globalnom tržištu prateći time nove  navike potrošača. Novi izazovi kao što su globalna trgovina, prijevare na hrani, internet trgovina i ostali novi rizici zajtjevaju daljnje jačanje suradnje između RASFF i drugih sustava kojima se uređuje sigurnost hrane i javnog zdravlja. Rad na rješavanju tih izazova je već započeo.


Više informacija o RASFF-u

Godišnje RASFF izviješće za 2015.

RASFF kroz povijest

030614_how_does_it_work_thumb anrep15-info