Unija za Mediteran obvezuje se na borbu protiv strukturne nezaposlenosti

Zemlje članice Unije za Mediteran odredile su ključne mjere za rješavanje trajnog problema nezaposlenosti na Sredozemlju, posebno mladih i žena.

Na trećoj ministarskoj konferenciji o zapošljavanju i radu, koja je danas održana u Jordanu, ministri zemalja članica Unije za Mediteran ponovno su potvrdili svoju predanost suradnji u svladavanju izazova povezanih sa zapošljavanjem, zapošljivosti i pristojnim radom. Europska komisija, koju predstavlja VP Marianne Thyssen, povjerenica za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage, i jordanski ministar rada, Njegova Ekscelencija Ali AL-Ghezawi bili su supredsjedatelji dvodnevnog sastanka Unije za Mediteran.

Povjerenica Thyssen izjavila je: U nekim zemljama na sredozemnoj obali čak polovina mladih nema posao. Ne možemo to dopustiti. Pristojni poslovi i prilike za dobar život među najboljim su mjerama za ulaganje u našu budućnost. Stoga je vrijeme za novi poticaj našoj suradnji u okviru Unije za Mediteran. Potrebna su nam uključiva tržišta rada koja će pružati jednake prilike svima: ženama i muškarcima, mladima i starima, visokoobrazovanima i onima koji prekinu školovanje.

Ministar AL-Ghezawi istaknuo je: Sve južne zemlje suočavaju se s visokom nezaposlenošću, uglavnom žena i mladih. Moramo razmišljati o inovativnim idejama za poticanje gospodarskog rasta kao najdjelotvornijeg čimbenika otvaranja radnih mjesta i ublažavanja utjecaja nezaposlenosti na društveno-gospodarske aspekte uzimajući u obzir učinak sirijske krize na te zemlje. Također moramo pronaći bolji mehanizam povezivanja vještina i radnih mjesta, povećanja utjecaja žena u gospodarstvu te poticanja postupaka formalizacije.

Glavni tajnik Unije za Mediteran, Njegova Ekscelencija Fathallah Sijilmassi, izjavio je: Danas smo se okupili kako bismo ojačali regionalnu dimenziju naših zajedničkih nastojanja za jačanje ljudskog kapitala, što je ključ stabilnosti i sigurnosti u regiji. U središte naših inicijativa regionalne suradnje moramo staviti zapošljivost mladih kako bi naši mladi postali aktivni sudionici u društveno-gospodarskoj budućnosti regije.

Na cjelodnevnom sastanku raspravljalo se o sljedećim gorućim pitanjima u regiji: poticanju otvaranja radnih mjesta, povećanju zaposlenosti i zapošljivosti mladih (uključujući reguliranje ponude i potražnje, posredovanje pri zapošljavanju i jačanje javnih službi za zapošljavanje) te promicanju socijalnog dijaloga. Ministri su raspravljali i o načinima da se pridonese rastu, pristojnom radu i uključivanju, na primjer olakšavanjem prelaska s neslužbenog na službeno gospodarstvo i svladavanjem izazova koji proizlaze iz izbjegličke krize.

Ministri su na konferenciji zagovarali vrijednost zajedničkog pristupa rješavanju pitanja nezaposlenosti, posebno mladih i žena, kao sredstva za stabilizaciju regije. Ti regionalni napori za otvaranje radnih mjesta i osiguravanje pristojnog rada presudni su u širem kontekstu nedavnih obveza Ujedinjenih naroda i Međunarodne organizacije rada (ILO) povezanih s održivim razvojem i pristojnim radom sadržanih u Programu održivog razvoja do 2030.

Ministri koji su sudjelovali u konferenciji savjetovali su se s predstavnicima socijalnih partnera s obje sredozemne obale te istaknuli važnost trostranog i dvostranog socijalnog dijaloga. Pozdravili su plan da se 2017./2018. organizira forum za socijalni dijalog Unije za Mediteran i pruži financijska potpora od 3 milijuna eura, koju EU izdvaja za regionalni „Pilot-projekt za promicanje socijalnog dijaloga u susjednim zemljama južnog Sredozemlja”. Taj projekt, čiji ukupni proračun iznosi 3,75 milijuna eura, najprije će se provesti u Tunisu, Maroku i Jordanu kao prioritetnim zemljama, a može se proširiti i na druge partnerske zemlje Unije za Mediteran. Socijalni partneri predstavili su zajedničku Izjavu o socijalnom dijalogu.

Raspravljalo se i preporukama za strukturne i održive politike te reformama kojima bi se potaknulo otvaranje radnih mjesta. Ministri su odlučno podržali integrirani dvosmjerni pristup, koji obuhvaća i potražnju i ponudu na tržištu rada. To znači da se uz mjere u obliku makroekonomskih politika i rasta koji predvodi privatni sektor (potražnja) trebaju poduzimati i mjere u području strukovnog osposobljavanja i zapošljivosti (ponuda). Zajednički je prioritet prelazak sa neformalnog na formalno zapošljavanje kako bi se zajamčila kvaliteta radnih mjesta. U tu su svrhu ministri potaknuli nacionalna tijela da, u skladu s postojećim naporima MOR-a, aktivno podrže taj prelazak.

Zaključno, Tajništvo Unije za Mediteran naglasilo je da je spremno podržati rezultate Konferencije i osigurati preoblikovanje političkih odluka u konkretne projekte koji će donijeti korist mladima. Na primjer Mediteranska inicijativa za radna mjesta (med4jobs), vodeći program Tajništva pokrenut 2013. i razvijen uz potporu zemalja članica, uključuje 12 projekata koji se provode u Sredozemlju.


Dodatne informacije

Poveznica na ministarsku deklaraciju o zapošljavanju i radu

Poveznica na izjavu o socijalnom dijalogu

Pratite Marianne Thyssen na Facebooku i Twitteru

Pretplatite se na besplatni elektronički bilten Europske komisije o zapošljavanju, socijalnim pitanjima i uključivanju