Usvojen program Jadransko jonske regije

Europska komisija usvojila je jučer novi program transnacionalne suradnje Jadransko-jonske regije, vrijedan 118 milijuna , s gotovo 100 milijuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj ERDF, a iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć IPA.

Program će poduprijeti provedbu Strategije Europske unije za Jadransko-jonske regije kroz jačanje gospodarske, socijalne i teritorijalne kohezije, očuvanja okoliša i poboljšanja povezanosti. Program uključuje četiri zemlje EU – Grčka, Hrvatska, Italija i Slovenija uz sudjelovanje Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.

Program  će se usredotočiti na četiri glavne prioritete:

1) Bolja suradnja između poduzeća i istraživačkih i obrazovnih institucija, za inovativan i pametan regije

2) Veća održivost, uz očuvanje prirodnih i kulturnih dobara u regiji

3) Veća povezanost u regiji

4) Podrška za upravljanje Strategije Europske unije za Jadransko-jonske regije.

Europski fond za regionalni razvoj (ERDF) ima za cilj jačanje ekonomske i socijalne kohezije u Europskoj uniji smanjivanjem nejednakosti između regija. ERDF će u regijama Europe uložiti više od 199 milijardi eura tijekom 2014-2020.

Instrument pretpristupne pomoći (IPA) pruža financijsku i tehničku pomoć za potporu reformama u zemljama pristupnicama. Sredstva IPA izgraditi kapacitete tih zemalja, što je rezultiralo progresivnim, pozitivnim kretanjima u regiji. Za razdoblje 2014-2020, IPA ima proračun od nekih 11,7 milijardi €.


 Više o

adriatic-ionian_logoDG Regional policy

http://www.adriatic-ionian.eu/

http://www.adriatic-ionian.eu/about/the-adriatic-ionian-region

Potvrđena Strategija za jadransko jonsku regiju (EUSAIR)

Hrvatskoj dostupna sredstva iz potvrđenih INTERREG programa

PUBLIKACIJA:  Za prosperitetnu i integriranu Jadransko-jonsku regiju