Zaključci Europskog vijeća, 19.-20.10.2017.

Čelnici EU-a 19. listopada raspravljali su o migracijama, digitalnoj Europi, obrani i vanjskim odnosima. Usvojili su zaključke u pogledu tih četiriju tema.

Migracije

Čelnici EU-a složili su se da njihova „sveobuhvatna, pragmatična i odlučna” strategija u području migracija, kojom se nastoji ponovno uspostaviti kontrolu nad vanjskim granicama i smanjiti broj smrtnih slučajeva na moru, daje rezultate i da je treba učvrstiti.

Istodobno su naglasili potrebu za pozornim praćenjem svih migracijskih ruta i spremnost za reakciju na sve nove trendove i događanja.

Čelnici su pozvali na daljnje djelovanje, i to na:

 • pružanje potpore izravno pogođenim zemljama EU-a
 • snažniju suradnju sa zemljama podrijetla i tranzita, među ostalim s Turskom i zapadnim Balkanom
 • daljnje napore na povećanju učestalosti vraćanja
 • primjenu nužnih sredstava utjecaja uporabom politika EU-a, kao što su trgovina ili razvoj, kako bi se poboljšale stope vraćanja i spriječile nezakonite migracije.

Čelnici EU-a ujedno su ponovno potvrdili svoju potporu schengenskom sustavu. Izrazili su namjeru što skorijeg „povratka Schengenu”, uzimajući pritom u obzir sigurnosne interese zemalja EU-a.

Ujedno su obećali da će na sastanku na vrhu u prosincu nastaviti razgovore o reformi Dublinskog sustava, kako bi se u prvoj polovici 2018. o tome mogao postići konsenzus.

Zahvaljujući naporima EU-a i njegovih država članica, posebice Italije, broj nezakonitih dolazaka na srednjosredozemnoj ruti smanjio se za gotovo 70 % u trećem tromjesečju 2017. u odnosu na isto razdoblje 2016.

„Čelnici su postigli dogovor o tome da se predsjedniku vlade Gentiloniju ponudi snažnija potpora u pogledu suradnje Italije s libijskim vlastima. Izgledi su nam dobri za zatvaranje srednjosredozemne rute.”

predsjednik Donald Tusk na konferenciji za medije u okviru sastanka Europskog vijeća 19. listopada 2017.

Na sastanku na vrhu čelnici EU-a pozvali su na daljnje napore, među ostalim u pogledu:

 • suradnje s Libijom i njezinim susjedima kako bi se poboljšao granični nadzor i pružila potpora lokalnim zajednicama duž migracijskih ruta u Libiji
 • povećanja napora da se uspostavi stalna prisutnost EU-a u Libiji
 • osiguravanja primjerenih i ciljanih financijskih sredstava za projekte povezane s migracijama u sjevernoj Africi.

Digitalna Europa

Europsko vijeće naglasilo je da je „spremno poduzeti sve što je potrebno da bi Europa postala digitalna” oslanjajući se pritom na zaključke sastanka na vrhu o digitalnoj budućnosti održanog 29. rujna u Tallinnu.

Čelnici su ispitali načine na koje EU može iskoristiti prilike i uhvatiti se ukoštac s izazovima digitalizacije. Postigli su dogovor o nizu prioriteta za izgradnju uspješne digitalne Europe, kao što su:

 • potpuni prelazak javne uprave i javnih sektora u digitalno doba
 • dovršetak strategije jedinstvenog digitalnog tržišta do kraja 2018.
 • izgradnja infrastrukture i komunikacijske mreže vrhunske kvalitete
 • usvajanje zajedničkog pristupa kibersigurnosti
 • jačanje napora u borbi protiv terorizma i kriminala na internetu
 • postizanje učinkovitog i pravednog sustava oporezivanja primjerenog digitalnom dobu.

Europsko vijeće pozvalo je institucije da pojačaju zakonodavni rad te države članice da provedu zakonodavstvo EU-a i poduzmu sve potrebne mjere kako bi se oblikovalo novo digitalno doba.

Obrana

Čelnici EU-a nastavili su rasprave o stalnoj strukturiranoj suradnji (PESCO) u području obrane. Države članice koje žele sudjelovati u PESCO-u potiču se da Vijeće i visoku predstavnicu obavijeste o svojim namjerama. Time će se omogućiti pokretanje PESCO-a prije kraja godine.

U pogledu Europskog programa industrijskog razvoja u području obrane, Europsko vijeće pozvalo je na postizanje dogovora u okviru Vijeća do kraja ove godine.

Europsko vijeće ujedno je pozdravilo pokretanje probnog koordiniranoga godišnjeg preispitivanja u području obrane (CARD), kojim se namjerava unaprijediti suradnja među državama članicama u području obrane.

Vanjski odnosi

Europsko vijeće pozvalo je DNR Koreju da odustane od svojih nuklearnih programa i programa balističkih projektila ističući da se trajni mir i denuklearizacija Korejskog poluotoka moraju postići mirnim putem.

Europsko vijeće ujedno je ponovno potvrdilo svoju potpunu predanost dogovoru s Iranom o nuklearnom pitanju i potvrdilo izjavu Vijeća za vanjske poslove od 16. listopada 2017.

Pregovori o Brexitu

Europsko vijeće (članak 50.) u sastavu EU 27 pozvalo je na ostvarivanje većeg napretka u pogledu pravâ građana, granice s Irskom i financijskih obveza. Čelnici 27 država članica EU-a postigli su dogovor o početku unutarnjih priprema za drugu fazu pregovora o Brexitu.

„Pregovori idu dalje, a naš pristup u tom pogledu i dalje će biti pozitivan i konstruktivan. Osim toga, budući da svi aktivno radimo na postizanju dogovora, nadam se da ćemo u prosincu moći prijeći na drugu fazu naših pregovora.”

predsjednik Donald Tusk na konferenciji za medije o sastanku Europskog vijeća i programu čelnika